Noutăţi

„Școala tînărul antreprenor” culege primele roade

„Școala tînărul antreprenor” culege primele roade

În perioada aprilie-mai 2016 Institutul pentru Inițiative Rurale în cadrul proiectului „Şcoala tînărul antreprenor” a organizat tîrguri de vînzări în care 64 de copii au avut ocazia să-şi prezinte ideile antreprenoriale. Tîrgurile au avut loc în 4 comunități din Republica Moldova (s. Mingir, raionul Hincesti; s. Alexanderfeld şi Zîrnești, raionul Cahul, și s. Gribova, Drochia) şi au fost organizate în parteneriat cu instituţiile şcolare locale.

Circa 500 oameni au vizitat „standurile” micilor antreprenori procurînd marea parte a produselor scoase la vînzare. Astfel, cei 64 copii și-au demonstrat abilitățile antreprenoriale în domenii, precum tricotat, croșetat, culinărie, pictură, lemn, etc., făcînd primii pași în lumea afacerilor și obţinînd primul lor profit.

Reamintim că copii au primit din partea Institutului pentru Inițiative Rurale un împrumut bănesc în valoare de 200 lei/MDL. Banii au fost investiți în materie primă necesară pentru a starta propriul „business”, astfel încît aceștia sa-i folosească pentru a obține un profit ca mai apoi sa-i returneze înapoi exact ca într-un proces investiţional real.

În acest sens Institutul pentru Inițiative Rurale își propune să încurajeze spiritul antreprenorial în rîndul elevilor din treapta gimnazială din Republica Moldova, dar şi să atragă atenţia autorităţilor asupra necesităţii includerii în curricula şcolară a disciplinelor menită să cultive în mod interactiv iniţiativa personlă şi aptitudini de business de la o vîrstă timpurie.

„Primind cei 200 lei, elevii au decis ce v-or procura sau cum vor valorifica acești bani. În cadru tîrgurilor urmează să vîndă tot ce au produs și să vadă ce valorifică capacitățile lor. Este o primă ambiție care poate fi realizată în această atmosferă prietenoasă”, a declarat Tatiana Costev, director Institutului pentru Inițiative Rurale.

„Eu de mică sunt pasionată de artă și am decis de ce să nu încerc să-mi scot un profit, astfel din cei 200 lei pe care i-am împrumutat am cumpărat doar rame și am făcut aceste tablouri minunate”, a declarat entuziasmată Nicoleta Eriomenco, tînără antreprenoare din comuna Zîrnești, r-ul Cahul, care a făcut un profit de 700 lei.

Directorii celor 4 instituţii şcolare, profesorii, părinţii şi cîţiva antreprenori locali implicaţi în acest proces au apreciat înalt acest proiect invitînd Institutul pentru Inițiative Rurale să continue iniţiativa.

Activitatea a fost organizată în cadrul programului „Tînărul antreprenor” sprijinit de Fundația pentru dezvoltare „Angello Development Foundation” și „Significado Foundation”.

Cîteva agenţii media au reflectat evenimentul:

Portalul CIVIC.MD
Portalul informativ dinCAHUL
TVR Moldova – Facebook