Noutăţi și evenimente

Institutul pentru Inițiative Rurale îşi continuă programul de formare a liderilor comunitari prin intermediul „Academiei pentru dezvoltarea activismului comunitar”

Institutul pentru Inițiative Rurale îşi continuă programul de formare a liderilor comunitari prin intermediul „Academiei pentru dezvoltarea activismului comunitar”

În perioada 22-24 iulie 2016 Institutul pentru Inițiative Rurale a desfășurat un nou curs de formare privind activismul comunitar.

Ce face o comunitate să fie comunitate? Cum putem să ascultăm comunitatea și să identificam liderii? Care este diferența între ceea ce avem și aceea ce dorim să avem? – acestea au fost subiectele care au stîrnit interes sporit din partea celor 28 de lideri din 7 comunități etnice din Republica Moldova: s. Alexanderfeld, s. Ursoaia, r-ul Cahul; s. Baurci, s. Tomai, UTA Găgăuzia; s. Cărpineni, r-ul Hîncești; s. Ursoaia, r-ul Călărași; s. Maramonovca, r-ul Drochia.

Participanţii au beneficiat timp de 3 zile de sesiuni de dezvoltare și consolidare a capacităților facilitate de experţi din Statele Unite ale Americii şi România.

Evenimentul a fost salutat de diferiţi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, precum Cancelaria de Stat a RM, Ministerul Afacerilor Externe, vice-primari, consilieri raionali.

„Cunosc Institutul pentru Inițiative Rurale (succesorul „Ograda Noastră”) din anul 2004, și dacă a ajuns în anul 2016 să organizeze training-uri la așa nivel înalt, atunci pot afirma cu siguranță ca IRI face lucruri frumoase”, a menţionat dna. Marina Glib, reprezentant Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Participanții au fost activi și entuziasmați, creativi, au lucrat în grupuri mici, s-au implicat în jocuri de rol, au învățat noi tehnici și instrumente de lucru, pe care le vor aplica în comunitățile lor imediat la revenire.

Evenimentul a fost precedat de un training de formare pentru mentori, care a instruit un grup de 5 mentori din rîndul beneficiarilor din proiectele precedente pentru a sprijini și a asista grupurile de inițiative nou-formate la nivel local.

Trainingul „Academia pentru Dezvoltarea Activismului Comunitar” este parte a proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova II” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale și este finanțat de Departamentul de Stat al SUA și Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă. Administrat de Great Lakes Consortium a WSOS Community Action Commission, Inc. Implementat în Moldova de către Institutul pentru Inițiative Rurale.