Noutăţi și evenimente

Training de formare în leadership pentru lideri comunitari din 22 localităţi a Republicii Moldova

Training de formare în leadership pentru lideri comunitari din 22 localităţi a Republicii Moldova

În perioada 24-26 august 2016 Institutul pentru Inițiative Rurale a desfășurat training de dezvoltare a capacităților în leadership pentru lideri comunitari (consilieri locali, vice-primari, profesori, tineri, oameni cu spirit de iniţiativă) din 22 localităţi a Republicii Moldova, unde locuiesc compact sau mixt reprezentanţi ai diferitor grupuri etnice. Astfel, cei 42 membri comunitari implicați în proiectul „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova II” au făcut încă un pas în domeniul organizării comunitare și a participării publice democratice în general.

Evenimentul a unit la un loc oameni din diverse grupuri profesionale şi de vîrstă și a pus în vizor dimensiunea de peer-to-peer learning, în care beneficiarii proiectului trecut au împărtășit experiența lor cu noii participanţi.

„Participanții au fost activi și entuziasmați, creativi, au lucrat în grupuri mici și au făcut prezentări, au învățat noi tehnici și instrumente de lucru pe care le vor aplica în comunitățile lor imediat la revenire”, a declarat Elena Ţurcan, coordonator de programe în cadrul Institutului pentru Inițiative Rurale.

Training-ul a fost susținut de o echipă de experți naționali și internaționali care au o vastă experiență de lucru cu diverse grupuri minoritare: Ruslan Stânga (Moldova), Deb Martin (SUA), Sondra Youdelman (SUA).

„Sunt foarte mulțumită de formatorii noștrii, care au prezentat un volum atît de mare de informații pe înțelesul tuturor, căci suntem și mai mici și mai mari. Multumesc echipei Institutului pentru Inițiative Rurale, pentru mine sunteți o echipă model și aș dori ca și grupul meu de inițiativă să fie așa de bun, să facă schimbari în comunitate, iar acest training este încă un pas spre schimbare”, a menționat Valentina Miron, lider al grului de inițiativă din comunitatea Ursoaia, raionul Cahul.

Acest training a avut menirea să ajute membrii comunitari să se implice mai bine în comunitățile din care provin și astfel să contribuie la dezvoltarea acestora.

Activitatea face parte din proiectul „Împuternicirea comunităților entice din Moldova II” și este finanțat de Departamentul de Stat al SUA și Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă. Administrat de Great Lakes Consortium a WSOS Community Action Commission, implementat în Moldova de către Institutul pentru Inițiative Rurale.