Noutăţi și evenimente

Școala de democrație IRI din Zîrnești, raionul Cahul, vizitată de experți din Elveția

Școala de democrație IRI din Zîrnești, raionul Cahul, vizitată de experți din Elveția

Modelul IRI de implicare a copiilor din mediul rural în activități extra-curiculare a stîrnit interesul unui grup de practicieni ai dezvoltării sociale din Eleveția – dna. Beatrice Käufeler și dl. Gallus Tannheimer.

Oaspeții delegați ai organizației de caritate OST mission din Elveția au vizitat Școala de democrație fondată de IRI în s. Zîrnești, raionul Cahul, funcțională din anul 2004. Oaspeții au asistat la o sesiune de lucru interactivă, unde copii din diverse medii și proveniențe au discutat pe marginea subiectului de planificare a viitorului.

Activitatea a fost moderată de Elvira Drangoi – absolventă a Școlii de democrație, care entuziasmată de acest model de lucru cu copiii a decis să se implice și după absolvirea programului. Oaspeții au ascultat cu atenție prezentările elevilor și ai apreciat deschiderea și maturitatea copiilor.

Primarul satului Nicoale Beju și directoarea gimnaziului din Zîrnești Nadejda Dobînda au salutat oaspeții și i-au invitat la o discuție informală cu întreg corpul profesoral despre asemănările și deosebirile în materie de sistem de educație din Eleveția și Republica Moldova.

Școala de democrație este un model alternativ de implicare a copiilor din medii rurale minoritare a Republicii Moldova în activități extracuriculare. Modelul a fost testat cu succes și în alte șase comunități rurale din Moldova.

La moment funcționarea celor mai multor școli de democrație este posibilă datorită sprijinului generos al Fundaței Development Service din Liechtenstein – LED Moldova.