Noutăţi

Cea mai bună modalitate de a finaliza un an de muncă este în teren alături de oamenii care produc schimbarea zi de zi

Cea mai bună modalitate de a finaliza un an de muncă este în teren alături de oamenii care produc schimbarea zi de zi

Pe final de an echipa Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) a efectuat mai multe vizite în teren la partenerii noștri din sudul și nordul țării: s. Cazaclia și or. Vulcănești, UTA Găgăuzia; s. Maramonovca și s. Chetrosu, r-ul Drochia.

Echipa iRi condusă de Erica Ceka, președintele Consiliului de Administrare iRi, a avut întîlniri cu grupurile de inițiativă locale, reprezentanți din administrația publică locală, antreprenori, dar și persoane active din localitate.

Am discutat despre provocările cu care se confruntă grupurile de inițiativă la nivel local, dar și despre oportunitățile de dezvoltare din localitate.

Simultan, am prezentat colegilor noștri din teren noua inițiativă iRi – MEM PLUS, și am convenit asupra acțiunilor noastre comune în următorii 2 ani (2018 – 2020).

Autoritățile locale s-au arătat foarte entuziasmate și deschise de a implementa modelul iRi de dezvoltare rurală. În satul Cazaclia echipa iRi a vizitat parcul proaspăt renovat. După părerea noastră, este unul dintre cele mai amenajate parcuri din Republica Moldova.

„Totul a început acum patru ani. Procesul a fost unul foarte lung, am învățat foarte mult, iar trainingurile organizate de iRi au fost cheia spre schimbare. Acum avem un grup de inițiativă local, un parteneriat dezvoltat cu APL, scriem proiecte, iar în continuare ne propunem să împuternicim comunitatea din punct de vedere economic”, a menționat dna. Pelaghea Cioban, facilitator local, s. Cazaclia, r-ul Ceadîr Lunga.

Modelul iRi de împuternicire a comunităților minoritare din zonele rurale ale țării a fost elaborat pe parcursul anilor 2014-2018 în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership cu suportul financiar al Departamentului de Stat SUA.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale: