Noutăţi și evenimente

Şcoala de vară „Eu şi societatea”

Şcoala de vară „Eu şi societatea”

Institutul pentru Inițiative Rurale anunță despre realizarea cu succes a școlii de vară „Eu și societatea”, activitatea realizată în cadrul proiectului „Programul de incluziune socială” cu sprijinul financiar al Fondului Global pentru Copii. Activitatea a avut loc pe 19-20 august 2011 și a avut ca scop creșterea capacităților de comunicare interentnică prietenoasă și responsabilitatea civică. Școala de vară s-a desfășurat la aer liber (pădurile Badicu și Baurci-Moldoveni) și a întrunit 24 de copii romi și neromi. La organizarea și desfășurarea școlii de vară a participat deasemenea 5 voluntari ai Corpului Păcii din Republica Moldova.

În cadrul școlii copiii au participat în propria organizare a timpului în timp ce sesiunile de lucru combinau activitățile teoretice cu jocuri și distracții. Cele 2 zile de activitate au fost începute cu un scurt moment ecologic în care prin intermediul unui joc copii au colectat gunoiul de prin imprejurimi în sacoșe care au fost transportate mai tîrziu la gunoiște. Sesiunile de lucru care au urmat au inclus astfel de activități precum stabilirea regulilor comune de conduită și alegerea președintelui zilei.

Între jocurile interactive copiii au participat în activități care au promovat spiritul de leadership și gîndire critică. Într-una din activități copiilor li s-a cerut să se gîndească la diferite forme de comunicare, după care a urmat un exercițiu în care copiii au învățat ce este comunicare verbală și non-verbală, precum și unele din provocări legate de comunicare. Fiecare dintre activități/jocuri a fost urmată de explicații/comentarii din partea organizatorilor și spațiu de reflecție pentru a discuta pe grupe dificultăți curente legate de comunicare. La finalul activităților pe grupe copiii au fost încurajați să prezinte soluții privitoare la diferite situații de conflict/comunicare/ofensă. Pe finalul acestui bloc de activități copii au elaborat un set de reguli menite să prevină posibile situații de comunicare/conflict în viitor.

Tematica democrației și a comunicării a fost dezvoltată în sensul că copiilor li se permitea să aleagă/propună activitățile dorite. De multe ori aceasta posibilitate se realiza printr-un exercițiu de vot. Faptul că copii au avut posibilitatea să aleagă/ propună activitățile/jocurile a contribuit la menținerea atenției copiilor și unei atmosfere prietenoase pe tot parcursul a școlii de vară.