Noutăţi

7 organizații de pe 5 continente și-au dat întâlnire în mijlocul Africii

7 organizații de pe 5 continente și-au dat întâlnire în mijlocul Africii

În scopul dezvoltării instituționale a organizației noastre, dar și cu scopul de a face un schimb de bune practici, o parte din echipa noastră, Tatiana Costev și Lilia Sula, au vizitat Uganda, considerată perla Africii, la 7500 km distanță de Moldova.

În cadrul acestei vizite un număr de 7 organizații din Pakistan, India, Brazilia, SUA, Hong Kong, Uganda și Moldova au discutat conceptul Transferului de Putere în interiorul unei organizații, precum și în lucrul cu comunitatea.

7 organizații de pe 5 continente și-au dat întâlnire în mijlocul Africii

Participanții au discutat despre importanța schimbării și inovației în cadrul propriilor organizații, îmbunătățirii capacității organizației, precum și cauzele care solicită schimbarea. Echipa multinațională s-a axat pe subiectul unei viziuni strategice actualizate în permanență, capabilă să răspundă realității în care trăim.

Am studiat împreună efectele celor 4 tipuri de puteri în vederea fortificării organizațiilor și echipelor sustenabile:

  1. Puterea interioară: puterea personală care te ajută să treci peste limite de orice natură pentru a crea condiții de viață la care visezi și pe care le meriți.
  2. Puterea cu: puterea colectivă, prin organizare, solidaritate și acțiune comună.
  3. Puterea de: capacitatea de a decide și realiza.
  4. Puterea peste: puterea celor puternici sau împuterniciți asupra celorlalți.

„Participând în activitățile zilelor de lucru comune, mi-am dat seama că toți suntem mult mai creativi și talentați, decât credem că suntem, și nu ne dăm seama că putem să ne folosim talentele pentru a produce schimbări în beneficiul reciproc”. – Lilia Sula, coordonator de programe, iRi.

„Provocarea liderilor – transformatori este de a face invizibilul vizibil, nu doar pentru a ne adapta unor realități noi, ci și pentru a critica și a oferi alternative pe toate dimensiunile vieții noastre”. – Titos Escueta, consilier pe dezvoltarea capacităților, reprezentant a Fondului Global pentru Copii, Hong Kong.

Una dintre concluziile principale a fost că pentru a genera atitudini de împuternicire este nevoie de acțiuni intenționate care duc la creșterea capacității organizației și crearea unui sistem de gândire intern ce promovează schimbarea. În acest sens s-a povestit despre succesele din cadrul organizațiilor noastre, provocările pe care le întâmpinăm, s-a reflectat asupra schimbărilor necesare și ce să fie îmbunătățit.

Această întrunire a oferit un spațiu imens discuțiilor legate de succesul organizației și oamenii care lucrează pentru organizație.

Pe lângă activitatea de training, participanții au vizitat și 5 comunități rurale din Uganda, unde s-au întâlnit cu localnici, copii și profesori. Au discutat despre practici de dezvoltare și împuternicire comunitară. Organizația gazdă FICH, care a facilitat vizita, a povestit despre inițiativele pe care le implementeaza la nivel local, rezultatele și provocările cu care se confruntă.

„În sate am remarcat că femeile sunt capul familiei, ele se implică cel mai mult în viața comunitară, ele aduc bani în casă, au grijă de copii, lucrează în câmp, participă la programe de împuternicire a femeilor și se interesează de școala copiilor”. – Lilia Sula, coordonator de programe, iRi.

„A fost una dintre cele mai interesante și frumoase experiențe pentru echipa iRi. Uganda nu este doar o țară minunată, ea are și o climă favorabilă pentru agricultură tot anul, peisaje verzi, oameni deschiși și o bucătărie delicioasă”. – Tatiana Costev, director de programe, iRi.

Acest eveniment face parte din programul Step Up, ediția 2, organizat de fundația Global Fund for Children, Washington, SUA.

Pentru o vizită virtuală în Uganda accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):