Noutăţi

Studenții americani în vizită la Zîrnești

Studenții americani în vizită la Zîrnești

În perioada 15-17 martie 2012 Institutul pentru Inițiative Rurale cu asistența voluntarilor Corpului Păcii au găzduit studenții de la Universitatea Americană, care au vizitat localitatea Zîrnești, raionul Cahul. Profitînd de vacanța de primăvară, 14 studenți ai Universității Americane din Washington, D.C. au călătorit de la Chișinău în Zîrnești cu scopul de a-și continua cercetarea despre comunitățile margnalizate și organizațiile care îi reprezintă în Moldova.

Pe parcursul vizitei studenții au discutat cu liderii comunității locale și au făcut un tur al cartierelor din Zîrnești, cunoscînd punctul de focalizare al activității ONG-urilor locale și tipurile e prejudecăți cu care membrii comunităților marginalizate se confruntă zi de zi. Studenții au cunoscut mai bine elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” prin intermediul unui meci de volei, a muncii în echipă și învățînd împreună dansuri tradiționale moldovenești. Vizitatorii au dorit să facă un serviciu școlii și au donat materiale pentru reconstrucția unui perete în stare deplorabilă, aflat pe holul central al instituției.

Vineri studenții americani au avut o discuție cu Ruslan Stânga, director Institutului pentru Inițiative Rurale, care s-a axat pe activitățile/programele curente ale organizației și pe obiectivele acesteia. Sudenții au întrebat despre modul în care ONG-urile ce susțin minoritățile sunt acceptate în Moldova și au dorit să cunoască ce ar putea rezerva viitorul pentru organizații precum Institutul pentru Inițiative Rurale. De asemenea, studenții americani au vizitat Centrul Englez de Resurse la Universitatea de Stat din Cahul, unde au învățat despre Centru și despre grupul RISE (Roma Inclusion, Support and Education), format de voluntarii Corpului Păcii. Pe parcursul călătoriei studenții au căpătat o imagine de ansamblu despre Moldova, privită din mai multe perspective. Să sperăm că în treacăt au reușit să învețe și cîteva lucruri specifice culturii acestei țări.