URL to article: https://www.iri.md/news/n-29.html


Comunicat de presă

Comunicat de presă

Devenind deja o tradiție, pentru al șaptelea an consecutiv Institutul pentru Inițiative Rurale organizează școli de vară interactive de educație civică pentru copii și tineri din comunitați dezavantajate din Republica Moldova. În acest an Institutul pentru Inițiative Rurale cu sprijinul Fondului Global pentru Copiii și în cooperare cu o serie de parteneri locali și voluntarii Corpului Păcii din Moldova au fost organizate școli de vară în 3 localități din Republica Moldva: comuna Zîrnești, raionul Cahul, satul Gribova, raionul Drochia, și satul Minjir, raionul Hîncești. Școlile de vară au avut loc în perioada 4-12 august 2012 și au implicat circa 50 de copii din 3 raioane menționate mai sus, majoritatea copiilor venind din comunități/cartiere populate de romi.

Scopul școlilor de vară a fost creșterea capacităților de comunicare interentnică prietenoasă și responsabilitatea civică, dezvoltarea capacităților de lidership, lucrul în echipă, dezvoltarea abilităților gîndirii critice, precum și alte capacități care contribuie la formarea unei pesoane integre în societate.

Participanții au avut posibilitatea de a participa la sesiunile de lucru teoretice propuse, precum și la jocurile educativ-interactive a inițiativei „Haiducii”. În acest an tema generală a școlilor de vară a fost „Eu și comunitatea”. Una din activitățile tematico-interactive înalt apreciate de copii a fost jocul „Cum văd pe cei din jur” în care copiilor le-a fost propus să reflecteze asupra momentelor negative observate din comunitate ca urmare de a veni cu propuneri pentru a lichida sau îmbunătăți neajunsurile observate din comunitatea lor.

La fel, în cadrul activităților în echipă copiii au discutat despre drepturile copiilor, incluziune, non-discriminăre și conviețuire armonioasă. Copii au dat dovadă pe finalul activităților de bună cunoaștere a propriilor drepturi și responsabilități, precum și a regulilor de convețuire și comunicare non-conflictuală în societate.

Aceste activități au fost organizate de Institutul pentru Inițiative Rurale în cadrul programului de incluziune socială cu sprijinul financiar al Fondului Global pentru Copii în cooperare cu voluntarii Corpului Păcii din Moldova (Monika Hartsel, Andrea Kedley, Holly Walker, Dahnika Sachs și Jan Czechowski), Asociația Obștească „Opre o Ciacimos” din Minjir, Hîncești, și mediatorii comunitari din localitatea Gribova, raionul Drochia (Angela Radiță și Natalia Dumunică).