Noutăţi și evenimente

Acționez pentru că îmi pasă: un nou mod de abordare a problemei integrării comunităților de romi

Acționez pentru că îmi pasă: un nou mod de abordare a problemei integrării comunităților de romi

La 17 octombrie 2013 în or. Chișinău în incinta Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova a avut loc masa rotundă republicană cu genericul „Creșterea nivelului de incluziune a romilor din Republica Moldova: un nou mod de abordare” organizată de Institutul pentru Inițiative Rurale. În cadrul evenimentului au participat liderii și activiști pro-romi, reprezentanții BRI al Republicii Moldova, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, ONG-urile în domeniul dezvoltării educației, precum LED și Terres des Hommes. La fel în cadrul evenimentului a participat și dl. Claude Cahn, consilier pentru drepturile omului, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.

Scopul mesei rotunde a fost de a pune în lumină un nou mod de abordarea problemei incluziunii echitabile a cetățenilor de proveniență romă, precum și de a sensibiliza societatea civilă și factorii de decizie în vederea ridicării nivelului de incluziune socială al romilor din Republica Moldova.

Modul de abordare nou a fost prezentat prin prisma succeselor atinse în urma realizării proiectului „Creșterea nivelului de incluziune a romilor din Republica Moldova: dezvoltarea capacităților și facilitarea participării egale” (inițiativa s-a desfășurat în 6 localități ale Republicii Moldova: satele Chetrosu și Gribova din raionul Drochia; satul Parcani, raionul Călărași; satul Cărpineni, raionul Hîncești; orașul Hîncești și orașul Comrat) avînd ca scop combaterea atitudinilor și stereotipurilor negative vis-à-vis de cetățenii de proveniență romă prin ridicarea nivelului de participare și implicarea în viață comunității.

În cadrul evenimentului liderii grupurilor de inițiativă din comunitățile au vorbit despre efectele imediate în urma folosirii formulei noi propuse de integrare socială transmisă prin sloganele promovate in proiect: „Sunt rom și îmi iubesc țara în care m-am născut!” și „Acționez pentru că îmi pasă! ”. Formula ce presupune interacțiunea celor 3 actori direct vizați în procesul de integrarea comunității rome: comunitatea romă – comunitatea non-romă – factorii de decizie. Vedeți materialele campaniei aici: poster 1, poster 2, poster 3

La fel în cadrul evenimentului au fost discutate succesele și insuccesele în urma colaborării dintre societatea civilă reprezentată prin liderii pro-romi, ONG-urile pro-rome, Guvernul Republicii Moldova și ministerele în problema integrării echitabile a comunităților de romi.

Pentru mai multă informație despre inițiativa Institutului pentru Inițiative Rurale de integrare prin participare, vă invităm să accesați următoarele link-uri:
Formarea capacităților de participare civică, comunicare și a parteneriatelor
Vizitele „Clinicii mobile” în localitățile compact populate de cetățenii de proveniență romă din Republica Moldova
Romii acționează pentru că le pasă

Evenimentul dat a fost organizat grație sprijinului partenerilor Institutului pentru Inițiative Rurale – Guvernului Republicii Moldova și BRI al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.