Noutăţi

Institutul pentru Inițiative Rurale seamănă „semințe” de dialog și cooperare interetnică

Institutul pentru Inițiative Rurale seamănă „semințe” de dialog și cooperare interetnică

Pe tot parcursul lunii august 2014 Institutul pentru Inițiative Rurale în scopul dezvoltării dialogului intercultural și interetnic în comunități rurale dezavantajate a organizat vizite de lucru în 5 localități din Republica Moldova: satul Cărpineni, raionul Hîncești, satul Ferapontievca, UTA Găgăuzia, și satele Huluboaia, Alexanderfeld și Ursoaia, raionul Cahul.

Aceste vizite au strîns la un loc diverși reprezentanți ai comunităților, inclusiv grupuri non-minoritare, reprezentați ai administrației publice locale, precum și persoane interesate în subiectul incluziunii și interculturalității. Cca 80 de reprezentanți a minorității bulgare, cehe, găgăuze, rome și germane au făcut primii pași spre o înțelegere mai vastă a fenomenului dialogului intercultural, a cooperării între actorii sociali locali și a importanței parteneriatului social local.

Urmare acestor activități în cele 5 comunități s-a reușit formarea unor echipe strategice ce urmează să pună în realizare acțiuni menite să crească nivelul de participare și activism civic în cele 5 comunități. Scopul final al Institutului pentru Inițiative Rurale este de a crea grupe de inițiativă locale care să poată genera schimbare la nivel de comunități, în special schimbare de percepție a fenomenului dialog interetnic și cooperare interculturală.

Proiectul „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică” se axează pe realizarea acestui deziderat prin acțiuni de consolidare a capacităților de participare în comunități rurale promovînd în același timp spiritul de responsabilitate cetățenească, prietenie și armonie între popoare.

„Această inițiativă este foarte importantă și necesară în comunitatea noastră”, a menționat dna. Valentina Miron, liderul grupului de inițiativă din satul Ursoaia, raionul Cahul.

Inițiativa își mai propune să apropie oamenii de diferite etnii, prin facilitarea participării simplului sătean la rezolvarea problemelor de interes comun. În acest sens în curînd va fi lansată o campanie locală în cadrul căreia cei 80 de cetățeni se vor solidariza pe marginea unor probleme comunitare comune.

Proiectul „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică” este implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale și partenerii săi locali, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.