Noutăţi

„De la egal la egal”. Eveniment regional centru

„De la egal la egal”. Eveniment regional centru

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a finalizat cu succes cel de-al 3-lea eveniment regional marca „Peer to Peer: de la egal la egal”. După ce am discutat cu societatea civilă din regiunea de nord în or. Bălți și cu multă lume bună din regiunea sud în or. Comrat, ne-am întîlnit și cu diverși factori de interes din regiunea centru la Chișinău.

Scopul „Peer to Peer – centru” a fost de a prezenta exemple de succes și progresul atins în procesul de împuternicire și dezvoltare a participării comunitare în comunitățile etnice rurale din regiunea centru a Republicii Moldova. Evenimentul a oferit o platformă de discuții și diseminare de practici pozitive și provocări unde diverși activiști civici, dar și autorități publice au putut să se împartă cu impresiile și ideile lor.

Oaspeții evenimentului au fost ONG-ri, reprezentanți APL, persoane interesate în activism civic, dezvoltare regională și participare. Astfel, printre cei 32 de participanți au fost prezenți reprezentați ai Ambasadei Bulgariei și Ucrainei în Republica Moldova, primari, consilieri locali, tineri activiști, membri din grupuri de inițiativă locală și mass-media.

„Nici un ONG din țară nu lucrează în atît de multe comunități etnice din mediul rural și să obțină așa rezultate grandioase. Pînă în anul 2014 luptam de unul singur, acum, după ce iRi a dezvoltat un grup de inițiatovă local, suntem o echipă”, a menționat Valeriu Căldăraru, mediator comunitar s. Mîngir, r-ul Hîncești.

„Prin intermediul grupurilor de inițiativă locale cetățenii s-au regăsit ca membri utili în comunitățile unde își pot aduce aportul și de a contribui cît de puțin”, a menționat Tatiana Costev, director de programe iRi.

Invitat special a fost Kajo Zboril, trainer din Slovacia, expert în dezvoltare și organizare comunitară, planificarea strategică.

Cele 3 evenimente „Peer to Peer” au reunit peste 100 de persoane interesate în schimbarea Republicii Moldova prin activism civic și participate publică de calitate.

iRi va continua și în continuare facilitarea proceselor de abilitare civică a cetățenilor Republicii Moldova, în special din mediul rural.

Activitatea face parte din cadrul programului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova II”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Republica Moldova cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu WSOS/GLC din NW Ohio, USA.