Noutăţi

O nouă provocare pentru copiii de la Școala de democrație: cursul de gîndire critică

O nouă provocare pentru copiii de la Școala de democrație: cursul de gîndire critică

Institutul pentru Inițiative Rurale anunţă despre realizarea cu success a unui modul de activități extracuriculare „Tinerii și gîndirea critică” în cadrul Școlii de democrație din școala din s. Zîrnești, raionul Cahul. Activitațile modulului au fost grupate în 5 ateliere de lucru interactive avînd ca scop dezvoltarea și consolidarea abilităților de gîndire critică a copiilor din școala din s. Zîrnești, precum și ridicarea nivelul de participare civică, precum și cercetare academică pe diferite tematici.

Atelierele de lucru sunt realizate într-o manieră interactivă, liberă și degajată care a permis copiilor să se implice deschis și activ. În mod special copiilor li s-a creat posibilitatea să-și expună propriia părere despre un subiect sau altul fapt care i-a motivat să fie mai creativi, dar și mai buni în a-și argumenta punctul de vedere. Spre exemplu, în una din activități copiii au fost rugați să creeze imaginea unui extraterestru și să vorbească despre ce reguli ar avea nevoie extratereștrii pe planeta lor pentru a fi posibilă o conviețuire armonioasă. Apoi copiii au fost provocați să-și susțină poziția cu argumente.

În elaborarea și realizarea a atelierelor de lucru sunt implicați experți în domeniu precum și voluntari ai Corpului Păcii în Moldova. Atelierele au loc o dată pe săptămînă pe parcursul întregului an de studii și întrunesc 22 elevi între 12-15 ani.

Cursul „Tinerii și gîndirea critică” face parte din Programul de incluziune socială 2011-2012 a Școlii de democrație organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale cu susținerea generoasă a partenerilor de la Fondul Global pentru Copii și Roma Education Fund.

Școala de democrație are deasemenea sprijinul constant al administraţiei Liceului Teoretic „Ion Creanga” din Zîrneşti, ONG-ului local, precum și a clubului de scouți „Egreta”, Zîrneşti.