Noutăţi

Institutul pentru Inițiative Rurale a dat startul procesului de împuternicire a comunităților etnice din Republica Moldova

Institutul pentru Inițiative Rurale a dat startul procesului de împuternicire a comunităților etnice din Republica Moldova

În perioada lunii iulie 2014 echipa iRi a vizitat 15 comunități din 7 raioane ale Republicii Moldova din nord, centru și sud (raioanele Drochia, Rîșcani, Edineț, Hîncești, Taraclia, Cahul și UTA Găgăuzia) avînd ca scop crearea grupurilor de inițiativă în comunitățile implicate în proiect.

În urma acestor vizite și întîlniri cu reprezentanții autorităților publice locale locuitorii activi ai comunităților și persoanele interesate s-a reușit formarea unor nuclee ce vor urma sa genereze procesele participative din comunitate. Astfel circa 100 de persoane, reprezentanți ai grupurilor etnice ale Republicii (bulgari, cehi, găgăuzi, romi și ucraineni) vor face primii pași spre împuternicirea comunităților etnice din Moldova.

Inițiativa dată urmărește ca scop întărirea capacităților minorităților etnice din Republica Moldova să pledeze pentru a-și îmbunătăți situația socială, economică și politică la nivel local și național. Proiectul se va desfășura în perioada de 20 de luni și este implementat la nivel local în diferite regiuni din Republica Moldova pentru a mobiliza și împuternici comunitățile locale să acționeze ca promotori ai unei societăți democratice.

Proiectul „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” este finanțat de Departamentul de Stat al SUA și Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă. Administrat de Great Lakes Consortium a WSOS Community Action Commission, Inc. Implementat în Moldova de către Institutul pentru Inițiative Rurale.