Noutăţi

Institutul pentru Inițiative Rurale propune tinerilor din RM o nouă cale de integrare și dezvoltare

Institutul pentru Inițiative Rurale propune tinerilor din RM o nouă cale de integrare și dezvoltare

La data de 14 februarie 2015 Institutul pentru Inițiative Rurale a desfășurat un eveniment de socializare pentru tinerii reprezentanți ai minorităților etnice, ce face parte din cadrul inițiativei „Dezvoltarea capacitaților de dialog și cooperare interetnică”.

Evenimentul a avut loc la Chișinău și a găzduit 25 de tineri reprezentanți a 5 grupuri de inițiativă etnice (cehi, bulgari, romi, găgăuzi și germani) din 5 localități din sudul republicii (s. Ferapontievca, r-ul Comrat, s. Cărpineni, r-ul Hîncești, și satele Huluboaia, Ursoaia, Alexanderfeld, r-ul Cahul).

În cadrul întîlnirii au fost expuse impresiile moderatorilor și participanților Școlii de democrație, precum și noi experiențe acumulate în cadrul activităților extracurriculare desfășurate săptămînal în perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015.

“Cel mai mult nu-mi place sa fiu discriminată! Fiind o femee de etnie romă, deseori am simtiț acest lucru. De aceea ma bucur ca prin intermediul “Școlii de democrație” pot învăța copii să combată aceste stereotipuri”, a menționat Silvia Feraru, moderator în cadrul Școlii de democrație, s. Cărpineni, r-ul Hncești.

Evenimentul a fost îmbinat de elemente de training și masă rotundă unde participanților li sa oferit șansa să se cunoască mai bine, la fel în atmosferă liberă și prietenoasă, păstrând tradiția atelierelor de lucru din cadrul Școlii de democrație.

„Le-am „dezlănțuit” interesul și motivația în acumularea de cunoștințe noi! Și-au împărtășit experiențele acumulate în perioada demarării campaniei „Acționăm pentru că ne pasă!” și în cadrul atelierelor Școlii de democrație cu spirit și determinare pentru un mod de viață participativ”, a remarcat Tatiana Costev, director Institutului pentru Inițiative Rurale.

„La început am frecventat Școala de democtație cu scopul ca după finalizarea atelierului era discoteca! Dar după primele 2 sesiuni mergeam din placere și cu scopul de a afla cît mai multe lucruri noi. Ar fi foarte bine dacă Școala de democrație ar avea continuitate!”, a afirmat Stanislav Mitrofan, s. Huluboaia, r-ul Cahul.

Activitatea de socializare pentru tinerii reprezentanți ai minorităților etnice a fost realizată de Institutul pentru Inițiative Rurale și partenerii săi locali cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.