Noutăţi

LIGA III. Academia pentru dezvoltarea activismului comunitar

LIGA III. Academia pentru dezvoltarea activismului comunitar

În perioada 27 februarie – 1 martie 2015 Institutul pentru Inițiative Rurale a desfășurat cel de-al treilea training axat pe dezvoltarea activismului comunitar. 64 de participanți, reprezentanți ai 5 grupuri etnice (ucraineni, romi, bulgari, găgăuzi și cehi) din 15 comunități de pe tot teritoriul Republicii Moldova, au avut 4 zile pline, axate pe dezvoltare și consolidare a capacităților pe subiecte, precum „Elementele unui proiect”, „Strîngere de fonduri din comunitate”, „Elaborarea planurilor de acțiuni”, „Învățare reciprocă – bune practici și lecții învățate” etc.

„Sunt încîntat să văd aici reprezentanți ai diferitor grupuri etnice din Moldova. Un grup divers poate fi un grup mai unit, un grup divers poate asigura diferite puncte de vedere pentru a veni cu o soluție mai unită. În acest fel, comunitățile Dumneavoastră vor deveni mai puternice datorită diversității lor, prin urmare Republica Moldova va deveni o țară mai puternică datorită diversității sale”, astfel a salutat participanții trainingului dl. Paul G. Graddon, ofițerul politic al Ambasadei SUA în Republica Moldova, oaspete de onoare în cadrul celor 3 trainiguri.

LIGA Training III a fost ultimul training din setul celor 3 LIGA training-uri preconizate, două dintre care au fost desfășurate în perioada august și decembrie 2014.

În baza cunoștințelor acumulate, grupurile de inițiativă vor purcede la implementarea micilor proiecte din comunitățile de unde provin. Primul pas pentru motivarea și încurajarea participanților a fost făcut de Nicoleta Chiriță și Iustina Neagu, trainerii din România, care foarte generoase din resurse proprii (cîte 100$ fiecare) au contribuit la startarea procesului de colectare de fonduri. Comunitățile cîștigătoare au fost Taraclia și Gribova, Drochia.

Frumusețile diversității culturale au putut fi puse în valoare în cadrul serei culturale, devenite indispensabilă parte a setului de traininguri LIGA organizată deja a 3-a oară consecutiv de către reprezentanții celor 5 grupuri etnice. De această dată pe lingă cîntece, dansuri și costume tradiționale, participanții au prezentat prin desen, colaj, proiectul pe care și-au propus să-l implementeze în comunitate, alți parteneri și părți interesate, sunt încurajați să sprijine aceste inițiative.

Training-ul a fost susținut de o echipă internațională de traineri prefesioniști formată din Kajo Zboril (Slovacia), Iustina Neagu și Nicoleta Chiriță (România), și Sofia Ursul (Republica Moldova).

Activitatea „Academia pentru dezvoltarea activismului comunitar III” face parte din efortul organizației Institutul pentru Inițiative Rurale ce le permite să împărtășească cele mai bune practici de comunicare inter-culturală, activism civic, promovarea voluntariatului, mobilizarea comunitară și sprijinirea participării comunitare.

Proiectului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova” este sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă, administrat de Great Lakes Consortium în cadrul WSOS Community Action Commission, Inc. și implementat în Moldova de Institutul pentru Inițiative Rurale.