Noutăţi

Grupurile de inițiativă locale se adaptează rapid pentru a răspunde nevoilor pe timp de COVID-19

Grupurile de inițiativă locale se adaptează rapid pentru a răspunde nevoilor pe timp de COVID-19

Un articol scris de: Abigail Stallworth | 30 aprilie, 2020

Puterea organizațiilor din mediul rural nu a fost niciodată mai accentuată decât în ultimele săptămâni la Fondul global pentru copii (GFC).

Deși convingerea noastră că organizațiile locale știu cel mai bine cum să ajute comunitățile, cum să împuternicească tineretul și cum să sprijine copii a fost nucleul misiunii GFC din prima zi, rareori impactul este mai bine demonstrat decât pe timp de criză.

Și pentru prima dată, întreaga lume se confruntă cu o criză de proporții nespusă și toți – de la cele mai bogate guverne la cea mai mică familie – luptă să se adapteze.

Din cauza pandemiei coronavirusului, amenințările cu care se confruntă familiile și copiii din întreaga lume sunt urgente, iar răspunsul nostru nu poate aștepta.

n-187_1

O fetiță zâmbește de la ușa casei sale după ce a primit produse alimentare din partea comunității sale.

Imaginați-vă că sunteți o mamă cu trei copii într-un sat mic din Moldova. Principala Dvs. sursă de venit sunt rochiile pe care le confecționați și le vindeți în zonă. Cu câteva săptămâni în urmă, existau zvonuri conform cărora unii membri ai comunității aveau simptome ale coronavirusului. Însă primarul sau guvernul nu au dat prea multe informații despre boală, așa că comunitatea nu-și făcea prea multe griji pentru asta.

Apoi, deodată vezi militari în comunitate instalând bariere pentru a împiedica oamenii să intre sau să iasă din sat. Vi se spune să rămâneți în case sau veți pune pe voi, copiii Dvs. și comunitatea în pericol. Copiilor le este frică și sunt confuzi, iar acum trebuie să vă confruntați cu realitatea că nu aveți mulți bani pentru a cumpăra mâncare, iar militarii nu lasă multe camioane cu provizii să intre în comunitate.

Vă confruntați cu o alegere imposibilă: încercați să ieșiți să vă vindeți rochiile și să cumpărați mâncare sau să lăsați familia să moară de foame zile întregi, eventual săptămâni.

În aceste momente de stres și incertitudine, partenerii comunitari GFC sunt o linie de salvare de neînlocuit pentru mii de familii din întreaga lume.

Un astfel de partener este Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) cu sediul în Moldova. Am avut norocul să vorbesc cu Ruslan Stânga și Tatiana Costev, co-directori ai iRi, despre modul în care coronavirusul afectează țara și eforturile lor de a sprijini în continuare moldovenii. Povestea de mai sus surprinde felul de provocări cu care se confruntă zeci de mii de familii din zonele rurale.

Moldova este cea mai săracă țară din Europa, formată în mare parte din sate. Începând cu 2014, iRi a organizat Grupuri de Inițiativă Locală în Acțiune (LIGA) pentru a aduce în atenția comisiilor și primarilor, preocupările acestor comunități, astfel încât să nu rămână în urmă. Liderii acestor grupuri includ tineri care învață în primul rând cum să-și susțină comunitățile lor.

În urma pandemiei coronavirusului, satele moldovenești se confruntă cu o realitate aspră în carantină – comunitățile suspectate de focar sunt imediat închise și izolate. Poliția și militarii blochează comunitatea timp de 14 zile, limitând strict aprovizionările pentru magazine. Orașele mai mari pot asigura hrană, însă cele peste 1.000 de sate din Moldova se chinuie să obțină mâncare proaspătă atunci când au nevoie și pentru familiile sărace. Aceasta duce la o serie de vulnerabilități crescute, inclusiv foametea.

iRi a știut că grupurile lor erau în poziția să facă o diferență imensă pentru familiile din zonele rurale și copii. De când a început criza, au mobilizat grupuri LIGA în 19 comunități din Moldova, ajutând 73 familii și 249 copii. Alte 21 comunități vor beneficia de suport în următoarele săptămâni. Liderii acestor grupuri cunosc personal familiile vulnerabile și le pot oferi produsele de care au nevoie. Liderii și facilitatorii locali ai iRi sunt în parteneriat strâns cu autoritățile locale pentru a strânge fonduri, astfel ei pot achiziționa mai multe produse alimentare și consumabile.

Ruslan și Tatiana au tot dreptul de a fi mândri de grupurile de inițiativă.

„Formăm aceste grupuri de inițiativă locală de mult timp și acum este momentul în care sunt capabili să pună ceea ce au învățat în practică”, a spus Ruslan.

n-187_2

În Moldova rurală, o familie primește ajutor alimentar datorită activității grupurilor de acțiune comunitară conduse de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

Există un beneficiu suplimentar ca răspuns la o problemă atât de masivă: cei care sunt cei mai marginalizați din țară – grupurile de săraci, romi alături de alte grupuri etnice, femei și fete – acum știu că în comunitatea lor, au vecini care își fac griji pentru ei.

Tatiana a subliniat impulsul emoțional semnificativ al persoanelor care primesc acest sprijin din partea membrilor comunității.

„Oamenii au început să creadă că nu sunt importanți sau nimănui nu-i pasă. Dar când cineva bate la ușă și vă lasă un pachet de mâncare, ajută oamenii să se simtă îngrijiți și… că sunt încă parte a comunității”, a spus ea.

Aceste grupuri LIGA care mențin familiile hrănite nu sunt decât vârful aisbergului reacției la criză. Aceștia au ajutat la sensibilizarea comunității despre COVID-19, și au creat pagini pe Facebook cu produse autohtone pentru ca oamenii să continue să își vândă mărfurile (rochii, cartofi, flori, roșii, castraveți și plante) pentru a avea o sursă de venit.

Conversația mea cu Ruslan și Tatiana mi-a demonstrat cu adevărat partea puternică pe care organizațiile comunitare o au, pot, și vor continua să sprijine sute și mii de familii și copii.

Partenerii locali ai GFC din întreaga lume schimbă continuu munca pe care o desfășurau deja – de la educarea copiilor, la furnizarea de locuințe temporare, abilitarea tinerilor – și asigurându-se că noile nevoi create de pandemie sunt îndeplinite.

n-187_3

În pofida carantinei, un grup LIGA s-a adaptat noilor condiții de a lucra la distanță și a putut continua să coase costumele naționale, cu sprijinul Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi).

Cu toate acestea, oricât de mult durează această pandemie, pe măsură ce lumea se adaptează la noul normal, aceste grupuri comunitare care au creat relații și au răspuns la nevoile copiilor, tinerilor și familiilor înainte și în timpul pandemiei vor mai fi acolo încă mult timp după aceea.

Cuvintele împărtășite ale lui Ruslan au surprins impulsul inspirator al grupurilor comunitare în timp ce își continuă activitatea: „Desigur, lumea nu va fi la fel, dar să fim optimiști: avem pasiune, avem energie, avem cunoștințe. Nu văd motive să ne temem mai mult decât ar trebui”.

Institutul pentru Inițiative Rurale este partenerul GFC din 2010. Organizația este în prezent membru al Inițiativei Step Up, care construiește o comunitate de învățare a liderilor de peste 18 luni, ce navighează probleme de sustenabilitate, schimbări organizaționale și leadership. iRi a primit recent un grant de 25000 USD de la GFC ca parte a acestei inițiative, pe care îl folosește pentru a susține răspunsul său la pandemia COVID-19.

Articolul original publicat în engleză pe următorul website: https://globalfundforchildren.org/story/local-groups-adapt-quickly-to-meet-covid-needs/