URL to article: https://www.iri.md/news/n-190.html


Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a semnat memorandum-uri de colaborare cu 5 primării din regiunea UTA Găgăuzia

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a semnat memorandum-uri de colaborare cu 5 primării din regiunea UTA Găgăuzia

Pe parcursul lunii mai, anul curent, cinci primării partenere din regiunea UTA Găgăuzia au semnat memorandum-uri de colaborare în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

Memorandum-urile au fost semnate pe durata a 2 ani și prevede sprijinul reciproc pentru sporirea participării cetățenilor și reprezentanților societății civile în procesul bugetar în comunitățile s. Baurci, s. Gaidar, s. Tomai, or. Ceadîr Lunga și or. Vulcănești.

„Deja de mai mulți ani construim o relație de parteneriat cu administrațiile publice locale din cele 5 comunități din UTA Găgăuzia. Aceste memorandum-uri sunt o continuare logică și necesară prin care ne propunem ca împreună să sporim nivelul de participare a cetățenilor în procesul bugetar”, a menționat Ruslan Stânga, director executiv, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

Parteneriatul cu cele 5 APL-uri prevede un set de acțiuni complexe care vor duce la atingerea următoarelor rezultate:

  • realizarea unor analize privind lacunele sau oportunitățile cetățenilor de a se implica în procesul bugetar precum și în procesul de evaluare a nivelului de participare în procesul bugetar local;
  • elaborarea și aprobarea planurilor de activități a celor 5 APL-uri pentru sporirea participării în procesul bugetar local;
  • dezvoltarea unei forme relevante comunităților de bugetare participativă;
  • plasarea pe pagina web a informației și materialelor privind bugetul localității, inclusiv analiza independentă a bugetului, bugetul local pentru cetățeni, raportul de monitorizare a achizițiilor publice;
  • organizarea evenimentelor prin care cetățenii să poată participa în procesul bugetar local.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

În cadrul acestui proiect, partenerul de implementare în regiunea UTA Găgăuzia este Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).