URL to article: https://www.iri.md/news/n-207.html


Premieră absolută de lansare a programelor pentru o mai bună guvernanță participativă în 5 comunități rurale din Republica Moldova

Premieră absolută de lansare a programelor pentru o mai bună guvernanță participativă în 5 comunități rurale din Republica Moldova

În perioada februarie–martie 2021 în premieră pentru comunitățile Gaidar, Baurci, Tomai, Ceadîr Lunga, Vulcănești, UTA Găgăuzia, a fost lansat programul bugetării participative cu valoarea actuală între 50000, cea mai mică sumă, și 200 mii lei, cea mai mare sumă.

Programul a fost lansat de Autoritățile Publice Locale (APL), în strânsă colaborare cu Coalițiile Locale și presupune implicarea membrilor comunității în identificarea necesităților comunității cu ulterioară propunere de soluții sub formă de proiecte. Soluțiile în forma bine organizată a propunerilor de proiecte vor fi validate în perioada lunii aprilie 2021 de APL după care acestea vor fi supuse unui proces de votare de către locuitorii comunităților. Lucrările legate de implementarea propunerilor câștigătoare prin vot vor fi efectuate de APL pe durata anului 2021.

Promovarea si planificarea programului Bugetării Participative a fost realizată pe parcursul anului 2020 cu suportul logistic al Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

Programul Bugetarii Participative se propune să fie planificat în fiecare an.

iRi este partenerul regional de implementare a proiectului ”Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, implementat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.

Aici puteți găsi mai multe informații care reglementează programul în sine la nivel local în cele 5 comunități:
GAIDAR CEADÎR LUNGA VULCĂNEȘTI BAURCI TOMAI