URL to article: https://www.iri.md/news/n-210.html


Schimb de bune-practici între specialiști de tineret din Moldova și SUA

Schimb de bune-practici între specialiști de tineret din Moldova și SUA

La 31 martie 2021, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat un webinar despre importanța implementării politicilor de tineret la nivel local și rolul autorităților publice locale în acest sector.

Activitatea a unit virtual 55 participanți, dintre care specialiști din domeniul tineret, reprezentanți APL și tineri din 30 comunități rurale, beneficiare ale programului YEP. La eveniment au fost prezenți experți din Statele Unite care au vorbit despre experiențele lor din domeniul tineret și au împărtășit istorii de succes cu specialiștii de tineret din Moldova.

„Dacă doriți să aveți o comunitate sănătoasă, trebuie să includeți toți tinerii. Să vă asigurați că toți aveți un gând comun, acela de a face comunitatea voastră mai bună”. – Tyler Engle, expert din domeniul tineret, Tennessee, SUA.

„Încurajez specialiștii de tineret să înceapă să lucreze cu tinerii mai mici de 14 ani. Cercetările noastre au demonstrat că cu cât mai devreme începeți sa lucrați cu tinerii, cu atât mai conectați vor fi de comunitatea lor și atunci când tinerii vor pleca din comunitate vor păstra acea conexiune cu localitatea în care au crescut și vor deveni mai responsabili față de ea”. – Debora Martin, expert în dezvoltare comunitară, Ohio, SUA.

Experții din Moldova au avut ocazia să povestească istorii de succes în domeniul tineret, începând cu procesul de implicare a tinerilor în viața comunității și până la crearea de parteneriate cu APL. Ei au menționat despre metodele care funcționează bine în comunitatea lor și cum contribuie tinerii la construirea unei comunități durabile prietenoasă tinerilor.

„Dorim ca reprezentanții APL să se implice mai des in elebaorarea strategiei tinerilor, să povestească tinerilor cum se elaborează un buget local, cum se repartizează banii pe articole și să încurajeze tinerii să participe activ la procese decizionale”. – Svetlana Budiștean, specialist de tineret, s. Varnița, rn. Anenii Noi.

„Odată cu formarea grupului de inițiativă, tinerii au devenit mai receptivi, mai entuziasmați și mai activi, în procesul de dezvoltare a comunității, a participarii și interacțiunii cu APL și diverși factori de interes comunitari. Până la crearea grupului de inițiativă, interacțiunea tinerilor cu APL se baza doar pe niște activități sportive și de salubrizare”. – Ion Borș, vice-primar, s. Pelinia, rn. Drochia.

În cadrul sesiunii am încurajat specialiștii de tineret și autoritățile locale de a crea politici de tineret și mecanisme participative care să implice civic tinerii din mediul rural. Împreună cu participanții, am discutat despre politicile publice existente în sectorul tineret și ce se face pentru a motiva tinerii să rămână în comunitate.

„Vestea bună este că la nivel local oportunități sunt, important este ca dezvoltarea sectorului de tineret să devină o prioritate. Vorbim despre construirea comunității peietenoase tinerilor unde există infrastrucură de comunicare si parteneriat între APL, tineri și alți factori de interes”. – Tatiana Costev-Coșuleanu, director executiv, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

În urma webinarului, atât specialiștii de tineret, cât și reprezentanții APL din mediul rural și-au propus să valorifice tinerii din comunitatea lor și să-i implice activ în procese decizionale. iRi va susține și va ajuta primăriile să consulte tinerii și să înțeleagă că politicile naționale de tineret pot fi puse în aplicare și la nivel local.

Activitatea face parte din programul „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, USA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Pentru crearea unei imagini mai clare privind inițiativele Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi), vă invităm să accesați site-ul nostru www.iri.md, precum și pagina de Facebook Institutul pentru Inițiative Rurale.