Noutăţi

Concurs privind selectarea a 5 comunități rurale pentru a participa în calitate de parteneri locali ai Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul proiectului „RurAct: comunitățile rurale acționează”

Concurs privind selectarea a 5 comunități rurale pentru a participa în calitate de parteneri locali ai Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul proiectului „RurAct: comunitățile rurale acționează”

Institutul pentru Initiative Rurale (iRi) cu sprijinul financiar al Black Sea Trust implementează proiectul „RurAct: comunitățile rurale acționează”. Scopul proiectului este creșterea nivelului de încredere și cooperare între administrații publice locale (rurale) și grupuri de inițiativă civice din 5 comunități rurale.

Ce va oferi proiectul?

Proiectul va oferi spații de învățare despre buna guvernare la nivel local, interacțiune cu experți în mobilizare comunitară și o serie de instrumente pentru consolidarea încrederii între cele 5 APL-uri și 5 grupuri de inițiativă civică în interes public. În vederea creșterii nivelului de transparență bugetară și implicarea cetățenilor în procesul bugetar, comunitățile vor beneficia de asistență profesionistă în vederea elaborării bugetelor pe ințelesul cetățenilor, inclusiv prin infografice de calitate. Proiectul prevede și o vizită de schimb în România pentru reprezentanții grupurilor de lucru mixte (1 reprezentant ONG/grup de inițiativă și un reprezentant APL I).

Toate activitățile proiectului sunt bazate pe principiul colaborării benevole dintre autoritățile locale și entități ale societății civile și presupune parteneriatul cu 5 autorități locale de nivelul I în vederea constituirii unui cadru de colaborare cu reprezentanții locali ai societății civile și grupuri de inițiativă locale.

Cine poate aplica?
  1. Autoritățile publice locale de nivelul I care doresc să beneficieze de suportul proiectului și sunt deschise să conlucreze cu grupuri de inițiativă locală/ONG-uri sunt invitate să completeze FORMULARUL DE PARTICIPARE, în conformitate cu modelul anexat.
  2. ONG-uri sau grupuri locale de acțiune (3-5 persoane) care își propun și sunt disponibili să lucreze în parteneriat strâns cu primăriile și consiliile locale din comunitățile lor sunt invitate să completeze FORMULARUL DE PARTICIPARE, în conformitate cu modelul anexat.

FORMULARUL DE PARTICIPARE > Descărcare formular în format DOC (28 kB)

Selectarea comunităților se va face în baza următoarelor criterii:

  • Disponibilitatea de a crea parteneriate comunitare și de a coopera pe marginea îmbunătățirii procesului de transparență bugetară democrativă.
  • Motivația aplicanților de a participa în proiect și de a avansa modul de interacțiune dintre cetățeni și primărie/consiliul local.

Comunitățile interesate sunt rugate să transmită FORMULARUL DE PARTICIPARE completat la office@iri.md

Termenul limită pentru depunerea Formularului de participare este 10 mai 2023.

ATENȚIE! — iRi își rezervă dreptul de a contacta doar comunitățile selectate.

Proiectul „RurAct: comunitățile rurale acționează” este implementat de Institutul pentru Initiative Rurale (iRi) și partenerii locali cu susținerea financiară a Black Sea Trust, un proiect German Marshall Fund, SUA.