URL to article: https://www.iri.md/news/n-83.html


Acționăm pentru că ne pasă!

Acționăm pentru că ne pasă!

În contextul consolidării capacităților de participare în rîndul comunităților rurale minoritare Institutul pentru Inițiative Rurale la 3 octombrie a demarat campania „Acționăm pentru că ne pasă!” în 5 localități din sudul Republicii Moldova (s. Cărpineni, r-ul Hîncești, s. Ferapontievca, UTA Găgăuzia, s. Huluboaia, s. Ursoaia, s. Alexanderfeld, r-ul Cahul).

Campania a fost realizată prin mobilizarea comunităților locale și a autorităților publice locale din cele 5 comunități menționate cu scopul de ai motiva la o mai buna participare în viața publică, la un mai bun acces la serviciile și oportunitățile locale existente precum și la o mai bună cunoaștere și exercitare a drepturilor sale.

Astfel, în s. Căpineni, r-ul Hîncești grupul de inițiativă local a instalat bănci pe terenul de fotbal, în s. Ferapontievca, UTA Găgăuzia cetățenii au dat un aspect estetic parcului din centrul satului, în s. Ursoaia, r-ul Cahul sătenii mobilizați au instalat 6 scrînciobe mobile, care pot fi folosite tot anul împrejur (iarna în sala de sport iar pe timp cald afară în curte), în s. Huluboaia și s. Alexanderfeld, r-ul Cahul grupul de inițiativă local a instalat bănci și urne în curtea școlilor.

Impresiile cetățenilor și autorităților locale față de această inițiativă au fost foarte pozitive:

„La noi în sat e pentru prima dată cînd se organizează astfel de activități. Sunt încîntat că într-un final avem bănci și urne în curtea școli, desigur am luat și eu parte și am participat la instalarea acestora”, a afirmat Mitrofan Semion, elev în clasa IX-a, Gimnaziul „Iaroslav Gașec”, s. Huluboaia, Cahul.

„Este un bun exemplu pentru întreaga comunitate, nu doar datorită faptului că se face ceva bun pentru comunitatate, ci și un model de parteneriat între locuitori ai satului și factorii de decizie. Fiecare dintre noi avînd o aparte valoare în viața satului. Nu ne vom opri doar aici, intenționam să mergem pe aceeași formulă și mai departe. Merci mult, iRi, că ați ales comunitatea noastră”, a susținut primarul s. Alexanderfeld, r-ul Cahul, dl. Dmitrii Berov.

În cadrul campaniei au fost implicați circa 150 de persoane, dintre care 4 primari, 95 săteni și inclusiv 50 tineri activi și interesați.

Campania „Acționăm pentru că ne pasă!” este activitate din cadrul inițiativei „Dezvoltarea capacităților de dialog și cooperare interetnică” implementată de Institutul pentru Inițiative Rurale şi partenerii săi locali cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.