Noutăţi

Tîrgul comunităților active: noi modele de incluziune prin activism civic. Ediția II

Tîrgul comunităților active: noi modele de incluziune prin activism civic. Ediția II

Institutul pentru Inițiative Rurale a desfășurat un eveniment de excepție în cadrul căruia a prezentat societății modelul iRi de incluziune prin activism civic. Modelul a fost pilotat de iRi pe parcursul a 3 ani și implementat în parteneriat cu organizația americană WSOS Community Action cu susținere financiară din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Washington, D.C.

Necesitatea unei noi abordări pe segmentul incluziunii efective a grupurilor minoritare a apărut drept raspuns la absența/ineficiența politicilor incluzive promovate în RM.

Tîrgul a „vîndut” celor prezenți la eveniment idei și soluții de dezvoltare comunitară incluzivă și activism civic, aceasta servind drept ocazie de a pune în evidență importanța crucială a inițiativelor civice la nivel local.

Invitații evenimentului – peste 100 persoane din diverse medii – Guvern, Parlament, ambasade, ONG-uri locale și naționale, APL, sectorul privat, corp diplomatic, organizații internaționale, media au vizitat pe început de eveniment „tîrg-ul” improvizat de cele 22 de grupuri de inițiativă prezente, avînd astfel posibilitatea de a dialoga și a face un schimb de opinii cu protagoniștii ideilor prezentate.

Graficul TCA 2017 ed. II cu rezultate

„După mulți ani în care tot aud cît este de greu să dezvolți Republica Moldova, istoriile de succes pe care le-am auzit în cadrul evenimentului a arătat că este posibil și cum este posibil. Modelul de dezvoltare comunitara iRi trebuie susținut și multiplicat în cît mai multe comunități din Moldova”, a mentionat Antonio Polosa, şeful OIM Moldova (Organizația Internațională pentru Migrație).

Evenimentul a fost salutat de mai mulți activiști și lideri de opinie, inclusiv reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților publice locale.

Valeriu Prohnitchii, PNUD Moldova – unul din panelișii evenimentului – a vorbit în prezentarea sa despre exodul alarmant al populatiei din regiunile rurale ale țării si importanta revitalizării RM prin valorificarea rețelelor de interacțiune comunitare, a lanțurilor valorice precum și a „nodurilor de prestigiu” existente în comunitatile rurale ale țării.

Mai mulți lideri comunitari din cele 22 de comunități implicate în proiect au prezentat într-un panel separat impresiile lor venind cu sugestii de replicare la nivel național.

“Important este să consolidezi eforturile dezvoltarii comunitare! Nu avem dreptul sa ne oprim”, a spus Anna Ciornaia, facilitatorul comunitar din s. Maramonovca, r-ul Drochia.

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) își propune să organizeze în anul 2018 o nouă ediție a Tîrgului Comunităților Active prin care să convingă autoritățile statului și comunitatea internațională de crucialitatea proiectelor ce promovează activismul civic în Republica Moldova, mai ales în comunitățile rurale ale țării.

Mai multe agenţii media au reflectat evenimentul/comunitățile implicate în proiect:

TVR Moldova
DrochiaTV
Privesc.EU
Ziarul Naţional (1)
Ziarul Naţional (2)

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale: