Noutăţi

Tineri din mai multe comunități rurale și-au dat întâlnire la Congresului tinerilor activi din mediul rural, ediția II

Tineri din mai multe comunități rurale și-au dat întâlnire la Congresului tinerilor activi din mediul rural, ediția II

Tineri din mai multe localități rurale au participat la cea de-a doua ediţie a Congresului tinerilor activi din mediul rural, organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

Dat fiind restricțiile pandemiei cauzate de virusul covid19, de această dată la Congres au participat un număr mai limitat de tineri. Peste 40 tineri (unii împreună cu primarii sau specialiștii pe domeniul tineret) din 38 de sate ale RM s-au trezit dizdedimineață pentru a învăța lucruri noi, dar și pentru a-și împărtăși propriile lecții învățate.

Congresul a oferit spațiu pentru discuții țintite și schimb de experiență între tineri din diverse localități din țară. Panelurile de discuții au fost organizate în așa fel ca după discuțiile tematice (practici pozitive/provocări comune) să fie identificate soluții, dar și posibilități de cooperare pe viitor în pofida multiplelor provicări, inclusiv pandemia globală.

La eveniment au participat și absolvenți ai primei ediții a Congresului, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, reprezentanți ai APL, specialiști de tineret, ONG-uri, mass-media.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a susținut și va susține în continuare toate inițiativele și proiectele care favorizează și duc la activitatea civică a tinerilor… Ne bucurăm de aceste rezultate și vă încurajăm să participați cît mai activ”. – Ivan Gheorghiu, Secretarul de stat în domeniul tineretului și sportului.

Cu un mesaj de salut și încurajare la adresa tinerilor a venit și dl. Ambasador al Statelor Uniute ale Americii în RM, excelența sa, dl. Dereck J. Hogan:

„Dragi tineri, admir eforturile voastre în edificarea unui stat mai democratic și mai prosper prin inițiative frumoase la nivel local. Activismul civic nu poate fi subestimat într-o democrație, la fel ca și puterea implicării tinerilor care sunt o sursă continuă de soluții, inovație și speranța la un viitor mai bun”.

Evenimentul a pus în discuție modalități de creștere a nivelului de implicare civică în rândul tinerilor din mediul rural, inclusiv au fost discutate instrumentele de motivare a primăriilor din mediul rural pentru ca acestea să fie mai receptive și mai conectate la problemele tinerilor.

„La ai mei 18 ani ajut comunitatea mea în diverse moduri, mai exact implicându-mă activ în viaţă socială. Am propus către APL-ul din localitate dezvoltarea unui teren de agrement pentru tineri”. – Stas Cebotari, preşedintele Consiliului Raional de Tineret, rn Drochia.

„Problema cea mai mare este că tinerii trebuie să se înveţe să pună presiune, pe de altă parte trebuie să ne asigurăm că primarii aud vocea tinerilor şi în mod elegant sunt constrânşi că să aloce bani din buget pentru iniţiativele de tineret. Majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-34 de ani locuiesc la sat. Oportunitățile lor sunt net inferioare comparativ cu cei din orașe, iar acest decalaj trebuie diminuat”. – Ruslan Stânga, director executiv, Institutul pentru Iniţiative Rurale(iRi).

Rezoluțiile Congresului vor fi remise autorităților publice de rezort și partenerilor internaționali ai RM.
Următoarea ediție a Congresului Tinerilor Activi va avea loc în toamna anului 2021.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (Programul de Granturi 2020 pentru organizațiile de tineret) și Departamentului de Stat al SUA (Programul de împuternicire a tinerilor YEP). Partener media general al evenimentului a fost TVR Moldova.

Evenimentul a fost mediatizat de TVR Moldova, Jurnal TV, Radio Europa Liberă Moldova.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):