Noutăţi

Academia pentru transparență bugetară – o inițiativă de împuternicire pentru ONG-ri locale

Academia pentru transparență bugetară – o inițiativă de împuternicire pentru ONG-ri locale

Academia pentru transparență bugetară a dat start în luna octombrie 2020 sub egida Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) ca o continuare logică a unei serii de training-uri precedente la subiectul bunei guvernări. Un număr de 6 ONG-uri din raioanele Drochia și Rîșcani au învățat împreună cu experții iRi despre democrația participativă, procesul decizional și principiile bunei guvernări.

Sub genericul „Repere pentru o implicare efectivă a cetățenilor în procesul de transparență decizională în comunitățile rurale ale Republicii Moldova” reprezentanții ONG-rilor cu un nivel mai avansat de înțelegere au învățat și despre rolul unității administrativ teritoriale, procesul bugetar și cele mai bune metode de transparență bugetară.

„Constatăm că organizațiile partenere evoluează bine, chiar în pofida pandemiei. Am început modest, dar am văzut un real interes din partea acestor ONG-ri locale și sper că în curând vom avea rezultate pe măsură”. – Tatiana Coșuleanu, director de programe, iRi.

„Un element de noutate este faptul că cele 3 organizații absolvente din r-ul Drochia, pe lângă activitățile noi în acest nou proiect, vor avea și rolul de mentori pentru cele 3 ONG-ri noi din raionul Rîșcani. Mentorarea în acțiune, de la partenerii vecini care deja au acumulat o anumită experiență mi se pare destul de interesantă și văd că stârnește interes, inclusiv din partea primarilor”. – Elena Țurcan, coordonatoare de proiect, iRi.

Urmare acestui curs de instruire, cele 6 ONG-uri partenere vor mobiliza 6 grupuri de inițiativă prin care se va realiza procesul de implicare cetățenească la nivel local.

Pe final de proiect, urmând exemplul ONG-lor din r-ul Drochia, va fi lansată o a doua platformă regională pentru bună guvernare – Platforma „Bună Guvernare Rîșcani”. Platforma „Bună Guvernare Drochia” lansată în octombrie 2020 în cadrul proiectului „Guvernăm Împreună” va asista grupul de inițiativă din r-ul Rîșcani pentru a demara procesul de constituire.

Echipa iRi va asigura componenta de coordonare pentru a face un schimb permanent de bune practici și idei între organizațiile beneficiare ale proiectului. În aprilie 2021 va fi realizată o vizită de schimb de experiență între cele 6 organizații.

Activitatea este parte a proiectului „Cetățeni în slujba cetățenilor” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.