Noutăţi

Centrele MEET în acțiune pe durata verii

Centrele MEET în acțiune pe durata verii

Pe timp de vară, Centrele MEET au activat la turații mari. În timp ce unele centre și-au sistat activitatea datorită perioadei concediilor, centrul MEET a continuat să organizeze activități pentru copiii din Ucraina și Moldova oferind cu drag activități, zâmbete, precum și spațiu de dialog și prietenie.

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali coordonează activitatea centrelor MEET în mun. Chișinău, mun. Cahul și orașul Drochia.

Reamintim că activitatea Centrelor MEET a fost lansată de iRi la doar câteva luni după declanșarea războiului crunt al Rusiei împotriva Ucrainei. Proiectul MEET este răspunsul iRi și partenerilor, la necesitatea integrării refugiaților strămutați din Ucraina în Republica Moldova din cauza războiului prelungit deja de 1 an și 7 luni.

Un număr de 98 de copii (majoritatea fiind ucraineni) participanți ai centrelor MEET împreună cu părinții lor s-au bucurat de peste 57 activități interactive de dezvoltare personală, mod sănătos de viață, protecția mediului, arta de designer și caligrafie etc.

„Bună ziua, dragi organizatori ai Centrului MEET! Din partea lui Hohlova Mașa și a mamei sale Victoria aș dori să vă exprimăm profundă noastră recunoștință pentru munca depusă, pentru atenția și atitudinea caldă față de copii! Am participat la activități în zilele de vineri timp de aproape un an și întotdeauna veneam cu plăcere și interes! Datorită dumneavoastră Mașa a devenit mai sociabilă și mai deschisă! Vă apreciem nespus de mult! Vă dorim multă sănătate și pace! Așteptăm cu nerăbdare etapă noua din luna septembrie!

242_infographics-meet_ro

Pe lângă activitățile săptămânale, pe parcursul verii, copii au participat la câteva excursii memorabile: vizita la Fabrica de Jucării de lemn pentru copii @EduJoc – Jucării educative, @Muzeul de Științe ale Naturii din Chișinău și fabrica de fluturi @Befly Chișinău. Copiii și părinții s-au bucurat de atmosfera prietenoasă și pline de surprize ale excursiilor. Copiii au descoperit sute de exemplare de animale și insecte, unele unice, expuse în cadrul muzeelor, care nu se găsesc nici în unul din muzeele din lume.

n-242-2

„A fost o idee frumoasă să vizităm fabrica de jucării Edu Joc, este pentru prima data când mergem la o activitate în afara orașului Chișinău. Ne-am simțit și noi copii aici, între jucării,cu copii noștri, în activitate de lucru manual. Așteptăm cu nerăbdare următoarele excursii și vom participa cu mare plăcere,” ne-a zis Eugenia.

n-242-5

„Ce mulțime de fluturi! Cât de mari și colorați sunt! Fluturii au aterizat pe portocala mea! Ce ciudat mănâncă ei!” – în continuu exclama Tania.

n-242-6

La una din excursii, copiii au avut un oaspete special: doamna Olesia Shevchenko, soția Ambasadorului Ucrainei în R. Moldova care a adus cu ea cărți în limba ucraineană pentru copii pe care le-a donat Centrului MEET din Chișinău. Această acțiune este parte din inițiativă personală a primei doamne a Ucrainei dna Олена Зеленська în cadrul programului „Polița de carte Ucraineană”. Cu noul lot de cărți și broșurele, copiii din Ucraina se bucură de materialele interesante și de folos pentru a promova limba ucraineană printre copii și adulți.

Activitatea este implementată de Centrele MEET în coordonare cu Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali cu susținerea Global Fund for Children și People in Need Moldova.