Noutăţi

<em>LabDesign</em> – spațiu de creație și recreere pentru părinți și copii din Ucraina

LabDesign – spațiu de creație și recreere pentru părinți și copii din Ucraina

Centrul comunitar MEET din Chișinău este locul unde părinți și copii strămutați din Ucraina, dar și din Republica Moldova, găsesc nu doar un refugiu, ci și o atmosferă prietenoasă.

Foto-2_MEET-UA

Cei ce pășesc pragul Cetrului MEET beneficiază și de o serie de activități organizate atât pentru copii, cât și pentru părinți în cadrul LabDesign (desen, pictură, caligrafie etc.). Pe deoparte activitățile LabDesign îi ajută pe participanți să se apropie și să învețe unii de la alții, iar pe cealaltă parte atât părinții cât și copiii pot creea ceva frumos împreună exprimându-se prin artă. Un alt aspect ziditor este că părinții din Ucraina descoperă Moldova, în timp ce cei din Moldova învață despre Ucraina.

Foto-3_MEET-UA

LabDesign lucrează în grupuri mici cu cca 20 copii și 15 părinți. Atunci când copiii sunt implicați în atelierul Lab Design, părinții lor sunt antrenați în discuții și activități handicraft sau pur și simplu socializează între ei. De multe ori părinții văzând activitatea copiilor întreabă: „Noi, maturii, azi ce vom face?”

n-248

Printre părinții implicați se numără și Eugenia, o tânără mămică a două fetițe: Alisa – 9 ani și Alina – 2 ani. Eugenia, ca multe alte mămici, s-a adăpostit în Moldova acum 2 ani, odată cu războiul din Ucraina:

„Participarea noastră la aceste activități a fost ca o rază de lumină în viața noastră nouă. Am simțit că suntem mai mult decât refugiați, suntem parte a unei comunități prietenoase. Copiii noștri au găsit aici prieteni și am fost primiți cu brațele deschise. Este ca o familie extinsă pentru noi,” – a mărturisit cu căldură Eugenia.

FOTO-5_MEET-UA

Activitățile creative și psihosociale pentru copii și părinți sunt oferite săptămânal și sunt coordonate de echipa MEET și voluntari.

„Centrul MEET a oferit oportunitatea ca părinții refugiați să comunice, să creeze împreună și să depășească anumite stări și bariere cauzate de situația din Ucraina și să devină o parte importantă a comunității. Chiar și în fața provocărilor, ei au reușit să rămână tari și să ofere un exemplu de curaj și prietenie pentru cei din jurul lor.” – Natalia Tîmciuc, echipa MEET.

Foto-6_MEET-UA

Această istorie face parte din campania „Suntem din Ucraina, ne place Moldova” și este realizată în cadrul proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de People in Need Moldova, în parteneriat cu Prague Civil Society Centre și Netherlands Helsinki Committee, cu contribuții din partea Global Fund for Children (GFC) și dezvoltat de Institute for Rural Initiatives / Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

Pentru a vedea și alte istorii de succes din cadrul campaniei „Suntem din Ucraina, ne place Moldova”, vă invităm să accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):