Noutăţi

Mediatorii comunitari romi la dialog cu reprezentanții Guvernului

Mediatorii comunitari romi la dialog cu reprezentanții Guvernului

În contextul eforturilor de a instituționaliza serviciul mediatorului comunitar la scară națională pe data de 14 iunie 2013 în cadrul platformei Forumului pentru politici publice pro-rome a fost organizată o întîlnire de lucru între mediatorii comunitari romi ce urmează să fie angajați și reprezentanții Guvernului RM.

Din partea Guvernului la eveniment au participat dl. vice-ministru al MMPSF Sergiu Sainciuc și reprezentantul Cabinetului Primului Ministru al RM dl. Ruslan Stânga.

În cadrul întîlnirii s-a discutat despre ultimele evoluții privind definitivarea procesului de instituționalizare a mediatorilor în special despre Regulamentul de angajare a funcției mediatorului comunitar și recomandările aduse în adresa unei mai bune redacții a acestuia.

Reprezentanții mediatorilor dl. Valeriu Căldăraru și dna. Elena Bogdan au vorbit despre provocările legate de procedura de angajare în raport cu competențele necesare ale persoanelor care urmează să ocupe postul mediatorului comunitar. La fel a fost discutat subiectul dotării locului de muncă cu echipament necesar pentru exercitarea calitativă a funcției.

Participanții la eveniment au căzut de comun acord să continue dialogul în vederea eficientizării procesului de instituționalizare a funcției mediatorului comunitar în comunitățile de romi. În acest sens a fost convenit asupra necesității organizării în scurt timp a unei întîlniri cu reprezentanții APL a comunităților vizate pentru ai informa în vederea desfășurării fluide și competenta procesului de selectare a mediatorilor, dar și despre importanța creării unui parteneriat constructiv între mediatorul comunitar, comunitate și APL.

Evenimentul a fost găzduit de Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei la care au participat mediatori comunitari romi din mai multe raioane ale țării (Hîncești, Drochia, Soroca etc.).

Forumul pentru Politici Publice pro-rome fost creat recent de către Institutul pentru Inițiative Rurale ca un cadru informal de discuții privind politicele publice ce vizează comunitățile de romi la nivel local în Republica Moldova.