Proiecte

Tineri în capul mesei

Tineri în capul mesei

Denumirea completă a proiectului

„Tineri în capul mesei: împuternicirea tinerilor în procesul de participare în viața comunitară”

Perioada de implementare

Iulie 2024 – iulie 2025

Implementator

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului Comunitatea Mea, implementat de IREX

Despre proiect

Proiectul „Tineri în capul mesei: împuternicirea tinerilor în procesul de participare în viața comunitară” (în continuare proiectul „Tineri în capul mesei”) este răspunsul Institutului pentru Inițiative Rurale (în continuare iRi) la un șir de probleme și provocări cu care se confruntă tinerii din RM, în mod special, cei din mediile rurale ale Republicii Moldova: participarea slabă în viața comunitară, excluderea socială, lipsa oportunităților și dialogul precar cu autoritățile publice locale. Pe fundalul acestor, dar și altor probleme cum ar fi tendințele demografice îngrijorătoare, oportunități reduse de studii calitative și angajare la sat, incluziunea socială șubredă, războiul din Ucraina precum și sărăcia, proiectul va ținti 3 obiective clare.

Scop și obiective

Scopul proiectului este de împuternici tinerii să participe în viața comunitară din 5 localități rurale. Proiectul va promova parteneriatul dintre APL și tineri în vederea implicării sistemice și sistematice a tinerilor în viața comunitară, inclusiv în procesul de lucru cu refugiații din Ucraina.

Obiectivele proiectului:

  1. Crearea și consolidarea grupurilor de inițiativă de tineri (5) pentru o implicare civică activă și sistemică în cele 5 comunități, inclusiv în raport cu problema refugiaților.
  2. Facilitarea dialogului și interacțiunii între tineri și APL în scopul asigurării participării tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel de comunitate.
  3. Sprijinirea APL în procesul de elaborare/dezvoltare a politicilor publice de tineret ce creează mecanisme de interacțiune între autoritățile locale și tineri.
Ce va face proiectul?

Proiectul va ținti să împuternicească 5 grupuri de tineri (aprox 10 tineri din fiecare comunitate), inclusiv persoane strămutate din Ucraina cuprinse între vîrsta de 15-35 ani și 5 primării (aprox. 15 persoane) în exercițiul de participare democratică comunitară avînd drept scop implicarea sistemică și sustenabilă a tinerilor în viața comunitară.

Acțiunile centrale ale proiectului vor viza îmbunătățirea serviciilor pentru tineri precum și crearea unui mecanism care va facilita participarea calitativa a tinerilor în procesul decizional al celor 5 comunități.

Simultan, proiectul se va adresa administrațiilor publice locale, lucrătorilor de tineret, și altor entități relevante. Proiectul va ține cont de principiul incluziunii și diversității invitînd tineri din medii minoritare (cultural, etnic, lingvistic etc. – aprox 20%) să participe în proiect.

Elementul de noutate

Mecanismul Avante este un model de intervenție elaborat și testat cu succes de iRi în ultimii 2 ani. Avante presupune capacitarea tinerilor după metodologia iRi în vederea implicării civice la nivel local, în procesul de activități de conștientizare și advocacy pentru o mai bună implementare a politicilor de tineret în fiecare dintre cele 5 comunități partenere în cadrul proiectului.

Mecanismul Avante a fost inițiat in cadrul programului de granturi al Ministerului Educației dovedindu-și eficiența.

În acest proiect modelul se adaptează pentru a putea atinge obiectivele proiectului.

Rezultate așteptate
  • Tinerii vor deveni abilitați pentru o implicare civică mai activă, în stare să faciliteze dialogul între tineri și APL în scopul asigurării transparenței, incluziunii și participării în procesul de luare a deciziilor în 5 comunități rurale.
  • APL vor furniza servicii mai bune pentru tineri, iar mecanismele locale de interacțiune între autoritățile locale și tineri vor fi mai complete și participative.
  • Comunitățile care găzduiesc refugiați ucraineni, vor avea îmbunătățite serviciile și practicile care răspund nevoilor de integrare a refugiaților.
Cele 5 comunități partenere în proiect

p-56-map
s. Gribova, rul Drochia; s. Cișmichioi, UTA Gagauzia; s. Sireți, rul Strășeni; c. Sculeni, rul Ungheni; s. Ciuciuleni, rul Hîncești.

Comunitățile reprezintă toate regiunile țării (nord, centru, sud, inclusiv Gagauzia).

Beneficiari

Proiectul va ținti să împuternicească 5 grupuri de tineri (în total aprox 50 tineri, inclusiv persoane din Ucraina) cuprinse între vîrsta de 15-35 ani și 5 primării (aprox. 25 persoane) în exercițiul de participare democratică comunitară.

Simultan, proiectul se va adresa administrațiilor publice locale, lucrătorilor de tineret, precum și persoanelor adulte refugiate din Ucraina.

Toate comunicate de presă pentru acest proiect