Proiecte

Employers ACT: Promovarea drepturilor angajaților în Republica Moldova

Employers ACT: Promovarea drepturilor angajaților în Republica Moldova

Denumirea completă a proiectului

„Employers ACT: Promovarea drepturilor angajaților în Republica Moldova”

Perioada de implementare

30 iunie 2024 – 29 iunie 2025

Implementator

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova

Despre proiect

Proiectul „Employers ACT: Promovarea drepturilor angajaților în Republica Moldova”, lansat de echipa iRi, are ca obiectiv promovarea drepturilor angajaților în Republica Moldova, aliniindu-se la cele mai bune standarde internaționale și facilitând accesul angajaților (în special cei vulnerabili) la informație de calitate și instruire în domeniul drepturile omului.

Scopul proiectului este promovarea drepturilor angajaților în Moldova prin conștientizare și dialog, instruind pe de o parte activiști locali și pe de cealaltă comunități de afaceri pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, raportul angajator-angajat, dar și atmosfera de muncă în general. Proiectul va accentua nevoia de îmbunătățire a bunelor practici în câmpul muncii, descurajând totodată practicile neloiale tipice din domeniu cum ar fi: salariul în plic, discriminarea, hărțuirea, abuzuri și presiuni psihice de orice fel, etc.

Obiectivele proiectului
  1. Crearea unui cadru de discuție între autorități, societatea civilă și mediul de afaceri în 6 comunități din Republica Moldova, pentru a discuta problemele actuale ce țin de drepturile angajaților.
  2. Instruirea părților interesate (inclusiv angajați din sectorul privat, din 6 comunități), pentru a dialoga și a găsi soluții de politici alternative în fața încălcărilor drepturilor angajaților din RM.
  3. Creșterea conștientizării în cele 6 comunități ale proiectului (ulterior și la nivel național) privind importanța educației/ instruirii pentru drepturile omului, cu un accent pe promovarea drepturilor constituționale ale angajaților.
Cele 6 comunități partenere în proiect

Chișinău, Cahul, Drochia, Ceadîr-Lunga (Găgăuzia), Anenii Noi și Ialoveni

p-57-map

Ce va face proiectul?

Proiectul va facilita dialogul între factorii de interes ai proiectului și va căuta soluții privind un mai bun acces al persoanelor din grupuri vulnerabile la informație și instruire suplimentară în domeniul drepturilor omului (specific drepturile angajaților).

Proiectul va pune în discuție mecanismul curent privind protecția drepturilor angajaților, în mod special căile de recurs/denunțare în cazul abuzurilor, practic inevitabile, din partea angajatorilor.

Astfel, proiectul pe de o parte, va contribui la creșterea conștientizării și la promovarea unui dialog de calitate între părțile interesate din domeniul muncii. Pe de cealaltă parte, proiectul va instrui și încuraja angajați din 6 comunități ale țării să-și cunoască mai bine drepturile și să militeze pentru ele în conformitate cu legislația în vigoare.

Proiectul va desfășura activități de instruire a activiștilor locali pentru drepturile omului din 6 raioane, pregătindu-i să adopte o poziție proactivă vis-a-vis de scopurile și obiectivele proiectului.

Proiectul va implementa atât măsuri de prevenire, cât și de intervenție pentru a aborda problemele legate de drepturile muncii. Se estimează că proiectul va ajunge la aproximativ 10.000 de persoane prin activități, media și transmisii live.

În plus, proiectul va asigura complementaritatea față de eforturile existente și va căuta să formeze parteneriate și să integreze inițiativele curente din domeniu, astfel contribuind la îmbunătățirea percepției și înțelegerii drepturilor muncii printre angajatori și angajați, dar și în rândul populației în general.

Toate comunicate de presă pentru acest proiect