Denumirea completă a proiectului
„ProElect: Tinerii participă la vot”
Perioada de implementare
Septembrie 2024 – decembrie 2024
Implementator
Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în parteneriat cu ERIM cu sprijinul financiar al Uniunii Europene
Problemele abordate de proiect
Din cauza unui slabe conștientizări despre importanța participării, a informațiilor confuze de pe rețelele sociale sau a unui angajament civic tradițional scăzut, tinerii din RM manifestă un interes scăzut față de alegeri. Proiectul abordează faptul atestat în studii și sondaje că mulți tineri din RM se simt deconectați de politică și procesele decizionale din societate crezând că votul lor nu contează de aici și rezultatul îngrijorător privind participarea tinerilor la scrutinul electoral din 2023.
Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în primul tur al alegerilor locale generale din noimebrie 2023 au participat 69 854 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. În total, în această categorie de vârstă au fost înregistrate 268 295 de persoane cu drept de vot, ceea ce a însemnat că 26,03% s-au prezentat la urne în data de 5 noiembrie. Pentru comparație, participarea categoriei de persoane de 66-75 ani a fost de aproape 63%.
Scurt despre proiect
Proiectul „ProElect: Tinerii participă la vot” își propune să abordeze problema de mai sus motivând și capacitând tinerii să participe la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024.
Concentrat pe 10 comunități rurale, din 10 raioane ale Moldovei, proiectul urmărește să crească participarea tinerilor (incusiv a celor ce vor participa pentru prima dată) la viitoarele alegeri prezidențiale.
Scopul principal al proiectului este de a schimba modul în care tinerii văd și înțeleg importanța alegerilor motivându-i să facă uz de dreptul lor constituțional de a-și alege președintele și a-și expune opinia cu privire la referendumul pro/contra aderării la Uniunea Europeană.
Folosind metode interactive (unelte de comunicare, rețele și un limbaj care rezonează cu tienrii), proiectul va educa 10 tineri din 10 comunități care, la rândul lor, vor instrui direct alți tineri în materie de educație civică și electorală. Cei 10 lideri locali de tineret vor juca un rol crucial în procesul de echipare și motivare a tinerilor. Aproximativ 500 tineri vor beneficia din urma acestui proiect urmare a actvităților extinse a proiectului.
Prin activitățile proiectului, ne propunem să le oferim tinerilor posibilitatea de a fi mai informați, mai proactivi și mai entuziaști cu privire la procesul de votare și implicare în comunitate în general.
Comunități partenere în proiect
10 localități din 10 raioane a RM