Proiecte

Învățăm. Discutăm. Acționăm: împuternicirea tinerilor și a părților interesate în creșterea influenței tinerilor la nivel local, raional și național

Învățăm. Discutăm. Acționăm: împuternicirea tinerilor și a părților interesate în creșterea influenței tinerilor la nivel local, raional și național

Titlul proiectulul

„Învățăm. Discutăm. Acționăm: împuternicirea tinerilor și a părților interesate în creșterea influenței tinerilor la nivel local, raional și național”

Scurt despre proiect

Proiectul urmărește să catalizeze schimbarea în sectorul de tineret prin consolidarea participării tinerilor în Moldova printr-o serie de intervenții specifice menite să sporească influența tinerilor la nivel local, regional și național.

Sub coordonarea iRi, proiectul va integra formare riguroasă, mentorat, schimburi comunitare și stagii de practică cu impact în cadrul instituțiilor guvernamentale pentru a promova dezvoltarea durabilă a tinerilor.

Valorificând experiența vastă a iRi cu organizațiile de tineret și grupurile de inițiativă care lucrează în peste 80 de comunități, proiectul se va concentra pe 5 comunități din 5 raioane diferite din Moldova, astfel încât să poată participa comunități cât mai diverse (rurale, semi-urbane, populate de minorități, îndepărtate geografic etc.).

Obiectivele-cheie ale proiectului includ echiparea atât a grupurilor de inițiativă ale tinerilor, cât și a factorilor de decizie locali cu instrumentele necesare pentru o implicare eficientă a tinerilor.

Proiectul va oferi tinerilor competențe și cunoștințe vitale, asigurând în același timp un spațiu de facto pentru mobilizarea și interacțiunea acestora, pe măsură ce învață să se auto-mobilizeze, să devină cetățeni responsabili, făcându-se auziți și implicându-se activ în acțiunile transformatoare ale comunităților lor.

Analiza de context

Rapoartele oficiale (Biroul Național de Statistică, UNFPA, Ministerul Educației și Cercetării etc.) indică faptul că situația tinerilor din Moldova este din ce în ce mai dificilă, necesitând intervenții urgente și eficiente ale politicilor publice, în special în regiunile rurale fiind cele mai dezavantajate și mai sărace politici de tineret. Potrivit Biroului Național de Statistică, în prezent, tinerii moldoveni reprezintă 25% din populația Republicii Moldova. În mod alarmant, 27% dintre tinerii din Moldova sunt clasificați ca NEET, cu mult mai mult decât în România (19%) și cu mult peste media UE de 11,2%.

Comunitățile partenere

Comunitatea 1: orașul Cahul
Comunitatea 2: orașul Drochia
Comunitatea 3: s. Lingura, raionul Cantemir
Comunitatea 4: s. Boșcana, raionul Criuleni
Comunitatea 5: s. Roșcani, raionul Anenii Noi

p-61-map

Obiectivele proiectului
  • Obiectivul 1. Acordarea de sprijin grupurilor civice de tineri și administrațiilor locale pentru depășirea barierelor din calea implicării civice și creșterea influenței tinerilor în regiune.
  • Obiectivul 2. Stabilirea de parteneriate și facilitarea schimburilor de experiență în țară pentru a consolida capacitățile de participare, dialogul și interacțiunea cu APL, inclusiv APL locale și regionale.
Rezultatele așteptate ale proiectului
  • Creșterea abilităților de implicare civică și participarea la procesele decizionale a 50 de tineri din 5 comunități
  • Reducerea barierelor în calea angajamentului civic pentru tinerii marginalizați care locuiesc în 5 comunități (aprox. 700 de tineri beneficiari)
  • Consolidarea rețelelor și a colaborărilor dintre grupurile conduse de tineri și APL locale/regionale în 5 comunități
  • Cooperare și deschidere sporite ale 5 administrații locale
Sustenabilitatea proiectului

Se așteaptă ca proiectul să fie durabil și să aibă un efect multiplicator, pe măsură ce cele 5 grupuri de inițiativă de tineri vor fi instruite în ceea ce privește organizarea și participarea la alte campanii de advocacy. Se anticipează că referințele naționale și locale formate în timpul proiectului vor rămâne active și după încheierea proiectului. Cele 5 grupuri de tineri își vor continua activitatea și datorită bazei politice create/reîntărite în cadrul proiectului (și anume cele 5 planuri de acțiune și Consiliul tinerilor influenți). După ce vor participa la cursurile de formare și sesiunile de mentorat ale proiectului, având experiența desfășurării unor eforturi de organizare și/sau de advocacy, aceste grupuri de tineri vor fi încrezătoare în continuare cu privire la continuarea eforturilor lor. Acest lucru va cultiva o cohortă de lideri de tineret împuterniciți care vor fi pregătiți să influențeze și să conducă dezvoltarea comunitară și națională având un impact pozitiv durabil asupra sectorului de tineret din Moldova.

Disclaimer: Această inițiativă este implementată cu sprijinul proiectului „EU4Youth: Implicarea și Abilitarea Tinerilor”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).