Noutăţi

„Noi toți suntem moldoveni…”

„Noi toți suntem moldoveni…”

Un articol scris de: Joseph Bednarek | Director of Global Grantmaking Global Fund for Children | 1411 K Street NW, 12th Floor | Washington, DC 20005 | USA

Partenerul nostru Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) consideră că pentru a construi o Moldovă prosperă, toți oamenii săi (inclusiv tinerii din mediul rural) trebuie să aibă acces egal la drepturi și resurse.

Partenerul nostru Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și-a început activitatea cu 15 ani în urmă ca organizație locală numită „Ograda Noastră” cu sediul în orașul Cahul, sud-vestul Moldovei. Organizația se axează pe construirea culturii civice și creșterea oportunităților economice pentru tineri și familii din cele mai sărace comunități din Moldova, ceea ce înseamnă comunități rurale.

Moldova este cea mai rurală țară din Europa. Chiar și într-o zi de noiembrie, ca azi, cînd este ceață și rece, satele mici sunt incontestabil de frumoase, însă nivelul sărăciei este foarte clar. iRi știe că viitorul Moldovei depinde de dezvoltarea acestor zone rurale, indiferent unde se află acestea.

iRi este un bun exemplu de organizație care învață constant. De-alungul timpului și-au adaptat abordarea înclinînd în ultinii ani tot mai mult spre tot ce înseamnă dezvoltarea comunităților rurale. Sate diferite, copii diferiți, primari și administratori de școli au identități diferite, iar echipa iRi a devenit destul de eficientă în crearea relațiilor și identificarea rapidă a modalităților de construire a parteneriatelor.

Cei de la iRi au învățat, de asemenea, să aibă răbdare. Directorii co-executivi ai iRi, Tatiana Costev și Ruslan Stînga, înainte de a vizita s. Gaidar, primul sat pe agenda zilei mi-au explicat următoarele: „Cînd am venit prima dată să vedem această comunitate acum cinci ani, au crezut că suntem probabil spioni americani”.

Dar ceea ce am văzut astăzi este o relație construită pe respect și încredere. Ne-am întîlnit cu primarul, liderii de tineret și alți oficiali din comunitate. În timp ce vorbeam despre posibilități legate de turismul rural și idei pentru activități de tineret interactive, mai multe persoane din comunitate, dar și din comunitățile învecinate au continuat să vină, salutîndu-i cu multă căldură pe Tatiana și Ruslan.

n-178-2

Joe s-a întîlnit cu liderii de tineret din Baurci, Moldova, care au colectat fonduri pentru a transforma o parte dintr-o clădire a comunității într-o sală de tineret.

Potrivit lui Ruslan și Tatianei, comunitatea Gaidar a parcurs un drum lung în acești cinci ani. Gaidar este situat în Gagauzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, care are un grup etnic diferit de restul țării. Ruslan mi-a explicat că în trecut Găgăuzia a fost adesea trecută cu vederea de programele guvernamentale și găgăuzii au fost deseori ținta discriminării politice și economice.

Dar în opinia lui Ruslan și Tatiana, pentru a construi o Moldovă prosperă toate regiunile țării trebuie să aibă acces la aceleași oportunități și resurse umane. Cînd oamenii întreabă de ce iRi lucrează și sprijină comunitățile găgăuze, ei le explică simplu: „Pentru că noi toți suntem moldoveni”.

În Gaidar, ca parte a abordării individuale a dezvoltării comunității, iRi a încurajat tinerii locali să aplice la mici granturi și să le folosească pentru a îmbunătăți spațiul verde al comunității. Reprezentanții APL s-au arătăt foarte deschiși la recomandările Tatianei și ale lui Ruslan pentru noi provocări și obiective ambițioase pentru dezvoltarea localității.

Din experiența mea, călătorind timp de douăzeci de ani în fosta Uniune Sovietică, deschiderea și disponibilitatea reprezentanților APL să muncească din greu pentru a colecta contribuții la granturile mici din partea iRi este foarte neobișnuită.

Acest nivel de deschidere a fost remarcat și în s. Baurci, o altă comunitate din regiunea autonomă Găgăuzia. În această comunitate, copiii de la școală au primit un grant mic de la iRi și au decis să renoveze o încăpere într-o clădire a comunității pentru a servi drept sală sportivă pentru tineret. Sala arăta grozav! În cadrul acestei întîlniri, copiii s-au implicat activ în discuțiile cu iRi și cu mine – un semn clar că tinerii prezenți se manifestă ca lideri ai comunității și că deja au reușit să schimbe în bine cîte ceva din comunitatea lor.

Foto antet: Tinerii își prezintă istoriile de succes la primul Congres al Tinerilor din Mediul Rural din Republica Moldova, eveniment organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale în noiembrie 2019. © Institutul pentru Inițiative Rurale

Articolul original publicat în engleză pe următorul website: https://globalfundforchildren.org/story/we-are-all-moldovans/