Noutăţi

În regiunea UTA Găgăuzia a fost finalizat procesul de formare a celor 5 Coaliții Locale pentru Participare Bugetară

În regiunea UTA Găgăuzia a fost finalizat procesul de formare a celor 5 Coaliții Locale pentru Participare Bugetară

În orașul Ceadîr Lunga, UTA Găgăuzia, a fost formalizată Coaliția Locală cu numărul cinci, care are drept scop de a monitoriza situația bugetară a orașului, dar și a contribui la îmbunătățirea nivelului de trai a cetățenilor.

Conferința, care a avut loc pe 29 aprilie 2020, a fost deschisă de secretarul Coaliției, Oleg Fazlî, reprezentant ONG Pharos, cu cuvânt de salut și bun venit, prezentarea agendei și introducerea participanților.

De asemenea, cu un mesaj de susținere a inițiativei a venit și Anatol Topal, primar or. Ceadîr Lunga: „Sperăm că acest proiect va implica cât mai mulți cetățeni nu doar în procesul de elaborare a bugetului, dar și în procesul de luare a deciziilor”.

La fel, Primarul localității a menționat că Primăria are responsabilitatea oferirii unui set destul de variat de servicii, dar din păcate bugetul local nu le poate acoperi financiar pe toate.

„Banii achitați sub formă de impozit de către cetățenii cu reședința în orașului Ceadîr Lunga nu ajung toți în bugetul primăriei, ci doar 40 %, dar din ceea ce avem e foarte bine sa cheltuim împreună cu locuitorii”, a afirmat dl. Anatol Topal, primarul or. Ceadîr Lunga.

Evenimentul a fost facilitat de Tatiana Costev, director de programe, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și Iulian Rusu, director executiv adjunct, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

„Repartizarea resurselor financiare pe categorii în buget – un proces interesant la care vă invit să trageți atenție atunci cînd veți accesa site-ul Bugetulmeu.md”, a menționat Tatiana Costev, director de programe, IRI.

Partea oficială a conferinței a fost momentul când s-a votat decizia de a formaliza grupul și aprobarea regulamentului de funcționare a Coaliției Locale.

Activitatea a fost organizat de organizația parteneră, Institutul pentru Inițiative Rurale.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V.