Noutăţi

Dezvoltarea turismului rural în comunitatea Cișmichioi – avantaje pentru bunăstarea fiecărui locuitor

Dezvoltarea turismului rural în comunitatea Cișmichioi – avantaje pentru bunăstarea fiecărui locuitor

Am vizitat cu drag grupul local de inițiativă din satul Cișmichioi, una din cele 14 comunități partenere din UTA Găgăuzia în care iRi își desfășoară activitatea.

Este una dintre acele rare comunități în care mai găsim localnici vorbind doar limba găgăuză. Istoria nașterii satului ne vorbește despre un grup de imigranți găgăuzi din Bulgaria, în număr de 16 familii așezați cu traiul în anul 1809, ei fiind fondatorii comunității.

Din cauza situației create de virusul Covid-19, ne-am întâlnit doar cu nucleul grupului local de inițiativă (3 persoane) cu care am discutat despre efortul grupului de a transforma satul Cișmichioi într-un sat prielnic și atractiv pentru oameni de toate categoriile de vârstă și cu cele mai diverse ocupații.

Grupul de inițiativă ne-a împărtășit realizările în cadrul proiectului comunitar unde au creat un studio de producere a suvenirelor (căni, rame, torbe, gentuțe, brelocuri, magneți, tricouri, perne cu imprimeu, etc.) pentru promovarea satului și a tradițiilor găgăuze.

„În ultimul timp, satul nostru a fost vizitat de turiști locali și internaționali. Ei mereu și-au dorit să procure suvenire cu locurile vizitate în sat. La fel, satul nostru este prielnic din punct de vedere economic, avem atelier de cusut, fabrică de mobilă cu care noi am început să colaborăm în cadrul acestei inițiative. Suntem convinși că din acest parteneriat are de câștigat comunitatea, pentru că venitul adus din activitatea de turism rămâne în buzunarul locuitorilor și în bugetul satului”, a menționat Dmitrii Ianul, reprezentantul ONG-ului „Delfin”.

„Datorită echipamentului achiziționat, grupul de inițiativă a participat la concursul pentru producerea a 400 eco-pungi”, a menționat Tatiana Menova, liderul grupului de inițiativă.

Grupul de inițiativă s-a format în anul 2018 și a reușit să scrie și să implementeze inițiative menite să dezvolte satul. La fel, grupul este într-un proces activ de aplicare la proiecte pentru a atrage mai multe fonduri pentru dezvoltarea satului.

Într-un glas grupul a afirmat deosibita importanță a vizitelor echipei iRi în comunitate precum și a impactului asupra activității grupului în vederea împuternicirii și creării de oportunități pentru locuitorii satului.
„Implicarea în implementarea proiectului MEM Plus în satul nostru ne-a ajutat să înțelegem deosebita importanță și valoarea modelului de împuternicire comunitară în felul în care aceasta să fie sustenabilă și benefică unui dintre cel mai larg număr de locuitori ai satului”, a susținut Dmitrii Ianul, reprezentantul ONG-ului „Delfin”.

Valoarea totală a proiectului este 29 000 lei/MDL, dintre care 12 mii fiind contribuția prestatorilor de servicii locali.

În opinia iRi, împuternicirea grupurilor de inițiativă este cheia pentru o comunitate pro-activă și prosperă, iar în cadrul întâlnirii o bună parte din discuții a fost axată pe îmbunătățirea nivelului de colaborare cu APL.

Echipa iRi a încurajat grupul de inițiativă să promoveze satul și să continue fortificarea grupului de inițiativă în felul în care de acesta să beneficieze un număr cât mai larg de locuitori și băștinași ai satului.

Această activitate face parte din proiectul MEM PLUS, implementat în Moldova de către Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi), în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership cu suportul financiar al Departamentului de Stat SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile omului și a muncii.

Pentru o vizită virtuală în s. Cișmichioi, UTA Găgăuzia accesați acest link: