Noutăţi

Tinerii pentru dezvoltarea unei comunități prietenoasă tinerilor

Tinerii pentru dezvoltarea unei comunități prietenoasă tinerilor

30 grupuri de inițiativă din 30 comunități rurale, benefiaicare a programului YEP, după ce au participat la Academia Tinerilor Activiști și la un set de instruiri pe identificarea problemelor și a soluțiilor, crearea de parteneriate, în premieră, au elaboarat viziunea de dezvoltare a comunității cu oportunități pentru tineri. Viziunea tinerilor a pus accentul pe dezvoltarea a 4 piloni de bază: valorificarea resurselor comunitare, mobilizarea liderilor locali, promovarea voluntariatului și încurajarea tinerilor antreprenori.

Împreună cu reprezentați APL și factori de interes din comunitate, cele 30 grupuri de inițiativă au elaborat planul de dezvoltare a comunității pentru următorii 4 ani (2021-2025) și au venit cu soluții concrete la problemele cu care se confruntă tinerii din mediul rural. Soluțiile au fost prezentate în formă de proiecte de cele 30 grupuri de inițiativă. În acest proces, tinerii din comunitățile partenere au reușit să implice autoritățile locale, factorii de interes și comunitatea. Pînă în prezent, tinerii au reușit să atragă, pentru proiectele lor, suma de 609245 lei ($35800), dintre care 528000 lei ($31020) – contribuția APL, 81245 lei ($4780) – contribuția comunității și a diasporei. Colectarea de fonduri va dura pînă în luna august 2021.

„În cadrul activităților proiectul „Împuternicirea tinerilor din mediul rural” am învățat să-mi exprim punctul de vedere și să identific soluții pentru rezolvarea problemelor din localitate. Am devenit o tânără implicată activ”. – Maria Pană, membru al grupului de inițiativă din Văleni, rn. Cahul.

„Procesul de elaborare a viziunilor și a planurilor de acțiuni a fost un exercițiu binevenit pentru a ajuta tinerii să planifice și să sistematizeze activitățile pe care doresc să le inițieze în comunitățile lor”. – Veronica Garbuz, reprezentant AO Moștenitorii, or. Bălți.

Inițiativele tinerilor vor rezolva mai multe probleme cu care se confruntă tinerii în comunitate, cum ar fi lipsa spațiilor educaționale și de agrement în aer liber, condiții de practicare a activităților sportive, zone verzi de recreere și parcuri pentru tineri, săli pentru instruiri și workshopuri, foișoare creative. Implementarea proiectele propuse va crea condiții de dezvoltare a tinerilor și oportunități ca să-și dezvolte abilități sănătoase de petrecere a timpului liber în condiții sigure ți utile, va promova voluntariatul și va dezvolta leadership-ul în rândul tinerilor din comunitate. Astfel, tinerii se vor simți parte a comunității, parte a procesului decizional devenind agenți ai schimbării la ei în comunitate.

„Datorită programului YEP am cunosc tineri minunați care doresc și se implică la dezvoltarea comunității lor. Impreună am elaborat viziunea comunității, am dezvoltat un plan de acțiuni și am identificat soluții la problemele pe care doresc să le rezolve. Am observat că tinerii au nevoie de inspirație, motivație și susținere ca rezultatele să apară. Sper mult că sămânța plantată acum în ei, va da roade bogate pe viitor”. – Mariana Bruma, reprezentant AO Centru de Resurse Univers, or. Drochia.

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, SUA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.