Noutăţi

De la Egal la Egal – un eveniment menit să faciliteze schimbul de experiență civică între mai multe comunități rurale din RM

De la Egal la Egal – un eveniment menit să faciliteze schimbul de experiență civică între mai multe comunități rurale din RM

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) anunță despre organizarea unui eveniment inedit menit să faciliteze schimbul de experiență între mai multe comunități rurale din Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc pe platforma ZOOM în cadrul programului „Împuternicirea comunităților etnice din Moldova – MEM PLUS” și urmărește împuternicirea socio-economică a comunităților partenere prin consolidarea capacităților diferitor grupuri de inițiativă prin crearea de oportunități pentru dialog și interacțiune civică. Acest eveniment a fost organizat de către Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu WSOS/GLACP din NW Ohio, SUA.

ZOOM

La eveniment au participat 65 participanți din peste 30 comunități din Republica Moldova ce reprezintă diverse grupuri de inițiativă, APL, antreprenori, ONG-ri locale. În calitate de vorbitori din SUA au participat experții în dezvoltare comunitară și partenerii proiectului Debora Martin și Elizabeth Balint.

În cadrul acestui eveniment participanții au putut face un schimb de experiență privind activitatea lor comunitară realizată în cadrul proiectului. Vorbitorii și-au prezentat istoriile lor de succes, dar și unele provocări cu care s-au confruntat în procesul de împuternicire comunitară.

„Pentru a avea rezultate trebuie să ai o echipă bine pregătită. Am creat un mecanism de lucru, format din nucleul grupului (4 persoane) care coordonează activitatea grupului”. – Valeriu Căldăraru, lider al grupului de inițiativă s. Mingir, rl Hîncești.

„Atunci când am intervievat tinerii antreprenori, am înțeles că ei au nevoie de instruire în domeniul de Planificare Strategică a afacerii, marketing, management. Ca rezultat, am creat parteneriat cu incubatorul business din Ceadîr-Lunga care a oferit un set de traininguri beneficiarilor”. – Nicolai Dișli, lider al grupului de inițiativă Ceadîr-Lunga.

„De la ce am pornit? Am depistat, apoi am analizat problemele din comunitate. În baza acestora am elaborat Strategia de împuternicire a localității, mai apoi am prioritizat problemele și am început rezolvarea lor”. – Viorica Curjos, lider al grupului de inițiativă s. Larga Nouă, rl Cahul.

„Ca parte activă a societății noastre, ne-am gândit la ceea ce au nevoie cu adevărat tinerii din orașul nostru. S-a dovedit că nu există nicio platformă care să sprijine tinerii. Prin urmare, s-a decis crearea unui centru comunitar care să ofere servicii variabile tinerilor din orașul nostru”. – Elena Babin, liderul grupului de inițiativă Edineț.

„Datorită acțiunilor grupului de inițiativă și rezultatelor comune obținute în dezvoltarea comunității noastre, atitudinile oamenilor față de activismul civic s-au schimbat. Se implică mult mai activ în viața socială a satului și popun inițiative de îmbunătățire a calității vieții”. – Valerii Oborok, primarul satului Huluboaia.

Experții Debora Martin și Elizabeth Balint au încurajat în mod special autoritățile publice locale și regionale să sprijine mai activ participarea civică valorificând la maxim potențialul grupurilor de inițiativă consolidate în cadrul proiectului.

„Sunt foarte inspirată de cele auzite și e o mare bucurie să vezi când lucrurile se realizează așa cum au fost intenționate din start. Ideea noastră a fost să schimbăm mentalitatea oamenilor, să ajutăm oamenilor să înțeleagă că puterea de schimbare le aparține”. – Debora Martin, Great Lakes Community Action Partnership, SUA (GLACP).

„Exemplul împuternicirii comunităților minoritare urmare a aplicării active a acestui model de transformare comunitară vorbește despre necesitatea îmbrățișării acestuia de către APL”. – Tatiana Costev, director executiv iRi.

În calitate de rezultat al acestei activităţi Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) își propune să creeze spațiu pentru parteneriate funcționale între grupurile de inițiativă locală din mediul rural al RM,care sunt promotori ai spiritului comunitar participativ, cu factorii de interes, pentru a pune pe agendă problemele și provocările comune ce pot fi soluționate în colaborare strânsă cu APL. În acest sens vor mai fi organizate încă 2 evenimente de acest gen în luna aprilie și mai. Doritorii sunt rugați să contacteze organizatorii.

Pentru crearea unei imagini mai clare privind inițiativele Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi), vă invităm să accesați site-ul nostru www.iri.md, precum și pagina de Facebook Institutul pentru Inițiative Rurale.