La data de 23 aprilie 2021 Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat un webinar cu participarea unui număr de 6 ONG-uri partenere (3 din raionul Drochia și 3 din raionul Rîșcani) cu scopul de a face un schimb de bune practici și idei privind buna guvernare la nivel local.
Activitatea a unit virtual 22 participanți – majoritatea reprezentanți ai societății civile, membri ai grupurilor de inițiativă locală, dar și câțiva reprezentanți APL.
La eveniment a participat și dna Mariana Bruma, președintele Platformei pentru bună guvernare din raionul Drochia care a prezentat activitatea Platformei de ONG-ri din raionul Drochia și a încurajat ONG-le din rul Rîșcani să se mobilizeze și să formeze o platformă similară pentru avansarea agendei de dezvoltare a guvernării locale participative.
„Membrii platformei au participat în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021 la 11 ședințe ale consiliului raional și local, iar ca rezultat avem 4 decizii aprobate, rezultate care ne bucură mult. La fel, alte 2 ONG-uri noi au aderat în calitate de membri ai Platformei”. – Mariana Bruma, președintele Platformei pentru bună guvernare, rn Drochia.
„Atunci când sunt organizații ale societății civile la nivel local, când sunt grupuri de inițiative care din când în când mai intră pe la primărie și mai întreabă cum stau lucrurile, credem că este un câștig reciproc, pe de o parte, autoritățile locale câștigă din valoarea, din expertiza societății civile, pe de altă parte, societatea civilă se implică în procesul bunei guvernări la nivel local”. – Ruslan Stânga, expert de dezvoltare rurală, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).
În cadrul evenimentului, reprezentanții societății civile au împărtășit unii cu alții o serie de bune practici, dar și provocări întâlnite la nivel local în procesul de cooperare cu APL dar și cu alți factori de interes.
„Ne asigurăm să nu le scape nimic aleșilor locali, am învățat la Academia bunei guvernări la nivel local. Suntem 15 persoane care ne numim „mesagerii comunității” care facem această punte de trecere între ideile și problemele pe care le au cetățenii din comunitatea noastră și le ducem către APL”. – Aliona Rîbac, reprezentant AO Speranța, s. Gribova, rn Drochia.
„La noi în localitate s-a auzit și s-a pus în practică termenul de transparență bugetară în urma participării grupului de inițiativă la cursurile Academiei pentru transparență bugetară. Am organizat atât sesiuni de informare pentru cetățeni, cât și audieri publice la nivel local ca să identificăm cele mai stringente probleme. Urmare acestor acțiuni, întâlnirile publice au devenit o normalitate pentru APL și cetățeni”. – Svetlana Savin, reprezentant AO Fortuna, s. Zgurița, rn Drochia.
„Conceptul bunei guvernări în comunitățile rurale practic nu există. Oamenii erau pasivi, primaria neinteresată. Când am format grupul de inițiativă, știam că oamenii nu prea au timp la țară, sunt implicați în activități agricole, mici afaceri, dar activitățile de instruire îi scoteau pe oameni din zona de confort și erau interesați să participe”. – Aurora Serediuc, reprezentant AO Baștina, s. Balanul Nou, rn Rîșcani.
Reprezentanții APL-lor prezenți la discuție au avut ocazia să interacționeze și să-și ofere propria perspectivă asupra evoluției lucrurilor.
„În s. Mihăileni avem 7 ONG-uri care sunt mai active, mai puțin active, care activeaza de la proiect la proiect. Avem asociații care au adus proiecte peste 2 mln lei, dar baza tehnică 0 (zero). Mulțumim organizației iRi că ați lucrat pentru instituționarea acestor asociații. Avem organizații care activează de 10 ani și nu au calculator, imprimantă, dar vin la primărie și utlilizează echipamentul tehnic. Cred că după dotarea acestora vor deveni și mai activi”. – Valerian Cecan, primar, s. Mihăileni, rn Rîșcani.
Inițiativa „Cetățeni în slujba cetățenilor” este o continuare logică a proiectului „Guvernăm împreună” testată de iRi în 3 localități din rn Drochia, iar ulterior extinsă în alte 3 localități rurale din rn Rîșcani cu scopul de a promova idea de bună guvernare participativă la nivel local.
Activitatea este parte a proiectului „Cetățeni în slujba cetățenilor” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.