Noutăţi

Academia pentru Liderism Comunitar – un exercițiu de capacitare, o platformă pentru schimb de idei, o aventură

Academia pentru Liderism Comunitar – un exercițiu de capacitare, o platformă pentru schimb de idei, o aventură

În perioada 11–13 august 2021, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat Academia pentru Liderism comunitar – activitate din cadrul programului de Împuternicire a tinerilor din mediul rural (YEP) implementat în 30 comunități rurale ale RM. În contextul pandemiei Covid-19 aceasta a fost prima activitate offline organizată la Chișinău cu tinerii din comunitățile partenere. O activitate mult – așteptată de tineri și facilitatori regionali.

Timp de 3 zile, 56 tineri din 30 comunități partenere, împreună cu mentorii lor, au învațat ce înseamnă a fi lider comunitar, au discutat despre importanța spiritului de echipă, au studiat despre modalități de identificare a problemelor și soluțiilor practice. Tinerii au învățat cum să se disciplineze la nivel de echipă, să formeze și să implementeze un plan de acțiuni pentru anul 2022.

Activitățile de capacitare au alternat cu multe jocuri și exerciții interactive ceea ce le-a permis participanților să se cunoască mai bine, să facă schimb de idei și bune practici din comunitățile de unde au activat în ultimele 6 luni.

Pentru respectarea măsurilor de siguranță împotriva COVID-19, dar și pentru un training eficient, tinerii au fost împărțiți în trei grupuri care au fost facilitate de cei mai buni traineri din țară în domeniul tineret : Radion Velcev, Director centru pentru tineri „Urban Center Comrat”, Ceadîr-Lunga, Mariana Țurcan, director executiv, Asociația pentru Dezvoltare Creativă, Chișinău și Vitalie Cîrhana, director, Asociația „MilleniuM „, Chișinău, precum și de colegii de la Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) Ruslan Stânga, Lilia Sula și Elena Țurcan.

Alături de cei 56 tineri au participat și 12 mentori reprezentanți a 12 ONG-uri de tineret – partenere ale iRi în proiectul YEP. De această dată, reprezentanții de ONG au fost colegii tinerilor, nu mentorii lor. Atât tinerii, cât și reprezentanții de ONG au învățat unii de la alții, s-au completat în idei și au făcut schimb de cunoștințe și abilități. Tinerii au avut ocazia să-și prezinte propriile idei pentru un proces lucrativ de transformare a comunității.

„Astfel de Academii sunt mai mult decât binevenite în rândul tinerilor. Pe lângă dezvoltarea capacităților tinerilor în domeniul activismului comunitar, tinerii capătă încrede și sunt motivați să se implice în folosul comunității. Sunt foarte bucuroasă că tinerii au avut această ocazie spre sfârșit de vacanță”. – Aurora Serediuc, reprezentant ONG „Baștina”, or. Rîșcani.

„În aceste zile am cunoscut mulți tineri interesanți, care au aceleași dorințe – să creeze condiții pentru tineri în comunitățile lor. Mi-am făcut prieteni cu care sper să ținem legătura și să facem schimb de idei, să comunicăm pe marginea proiectelor noastre în comunitate și de ce nu să ne mai întâlnim la astfel de evenimente”. – Doinița Gociu, membru grup de inițiativă, s. Șuri, rn. Drochia.

„Aceste 3 zile au trecut foarte repede, au fost 3 zile pline și interesante. Plec acasă cu un bagaj de cunoștințe și cu multe idei pe care doresc să le aplic în comunitatea noastră. Vă mulțumim pentru această oportunitate”. – Mariana Grecu, membru grup de inițiativă, s. Al. Ioan Cuza, rn. Cahul.

Evenimentul a fost încheiat festiv cu înmânarea diplomelor de participare tuturor tinerilor din cadrul Academiei pentru Liderism Comunitar cu îndemnul de implicare activă spre a schimba în bine comunitățile rurale din RM.

Revenind în comunitățile lor, motivați, plini de idei și inspirație, tinerii, împreună cu ceilalți membri ai grupului de inițiativă și reprezentanți APL vor dezvolta un plan de acțiuni pentru anul viitor (2022) continuând astfel să facă comunitatea mai prietenoasă și participativă.

Tinerii care au participat la Academie, la reîntoarcerea în comunitate, au împărtășit cu membrii grupului de inițiativă din experiențele Academiei și cele învățate la training în cadrul unor diverse activități: mese rotunde, sesiuni de informare, seri de cinema etc.

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, SUA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):