Noutăţi

Forumul pentru dezvoltarea rurală „ReThink Rural Moldova” – Ediția I

Forumul pentru dezvoltarea rurală „ReThink Rural Moldova” – Ediția I

La 7 iunie, 2022, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat Forumul pentru dezvoltare rurală „ReThink Rural Moldova”, ediția I.

Forumul a adunat o serie de actori interesați în subiectul dezvoltării rurale, dintre care reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, experți în domeniu precum și diverși reprezentanți din societatea civilă pentru a discuta despre prioritățile și provocările din domeniul dezvoltării rurale în Republica Moldova.

Evenimentul a fost transmis live prin intermediul platformei privesc.eu și pe pagina de Facebook iRi.

n-232-1

„Satul din Republica Moldova nu este doar despre agricultură, acolo trăiesc oameni, oameni care-şi doresc servicii mai bune, o simplă farmacie, educaţie de calitate, un loc de agrement amenajat, locuri de muncă etc., adică o stare economică mai bună. De aceea prin proiectul «ReGândește Moldova Rurală» am avut drept scop principal introducerea unei narațiuni noi despre dezvoltarea rurală în Republica Moldova și în special schimbarea conceptului și percepției despre ce presupune și necesită dezvoltarea rurală din republica Moldova.” – Tatiana Costev-Coşuleanu, director executiv, Institutul pentru Iniţiative Rurale (iRi).

„Ambasada este mândră să sprijine acest proiect deoarece credem că Moldova poate reuși doar cu ajutorul comunităților rurale. În opinia mea inima Moldovei este la sat, în comunitățile rurale. Fiecare moldovean pe care îl cunosc are un sat pe care îl consideră că este casa lui. Din păcate aceste comunități rurale nu au aceleași oportunități ca și orașele din Moldova și din alte țări…” – Tyler Beebout, atașatul de presă al Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe parcursul ultimului an, Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) împreună cu cele 10 ONG-uri partenere din proiect au organizat mai multe discuții și mese rotunde la nivel raional și local cu diferiți factori interesați în dezvoltarea rurală pe subiecte care au gravitat în jurul ideii că dezvoltarea rurală trebuie să fie de urgență actualizată, centrată pe om și declarată prioritate națională având drept rezultat final împuternicirea socio-economică a cetățenilor și îmbunătățirea calități vieții în mediul rural.

„Este un forum menit să stimuleze procese de gândire, menit să invite oamenii să se gândească la ce înseamnă dezvoltarea rurală pentru Republica Moldova. O comunitate rurală trebuie să fie atractivă şi prietenoasă celor care locuiesc acolo, este un lucru care este posibil având în vedere experienţa altor state. Dezvoltarea rurală are o mulțime de unghiuri, iar dialogarea este o soluție.” – Ruslan Stânga, expert Institutul pentru Inițiative Rurale.

Reprezentanții autorităților publice centrale au contribuit la discuție exprimându-și susținerea ideii de a reactualiza conceptul de dezvoltare rurală și a pune omul de la sat în centrul politicilor publice:

„Da, Moldova în mare parte este o țară cu localități rurale, dar asta nu înseamnă că ele nu au dreptul la dezvoltare, la condiții normale de trai. Noi ca Minister al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la nivelul nostru încercăm să ajutăm localitățile să depășească acel moment în care sunt…” – Igor Malai, șeful Direcției Politici de Dezvoltare Regională, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Acum trebuie să ne unim toți și să dezvoltăm afacerile în agricultură, să dezvoltăm meșteșugăritul, îndeletnicirile, turismul rural în zonele rurale astfel încât să atragem cât mai multe persoane pentru a investi și a dezvolta localitățile rurale din RM îmbunătățind astfel calitatea vieții oamenilor de la sate.” – Vasile Şarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova.

n-232-2

Reprezentanții societății civile au punctat o serie de probleme de sistem făcând apel la o accelerare mai rapidă a dezvoltării rurale în Republica Moldova:

„Satul trebuie să aibă două elemente în dezvoltarea sa: elementul uman și elementul democrației. Doar dialogul și factorul decizional vor contribui la dezvoltarea satelor Republicii Moldova.” – Octavii Ivanov, expert CALM.

„Noi, în mediul rural nu doar trebuie să trăim, trebuie să activăm. Asta va duce la trai decent ca la oraș… Dacă nu era satul nu era orașul.” – Eugeniu Rîbac, primar Borosenii Noi, rul Rîșcani.

„Dacă nu există o școală, o grădiniță cu siguranță că satul moare. Cum să existe sate dacă nu sunt oameni care pleacă în căutarea unei vieți mai bune la oraș. Probabil că ar trebui să punem accent pe finanțarea instituțiilor [de la sat].” – Svetlana Savin, s. Zgurița, rul Drochia, ONG Fortuna.

Evenimentul a fost moderat de către jurnalista Valentina Ursu, Radio Europa Liberă Moldova și reflectat în presă de TVR Moldova și Jurnal TV.

Activitatea este parte a proiectului „ReGândește Moldova Rurală”, implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și 10 parteneri locali cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Albumul de fotografii de la eveniment îl puteți vedea accesând pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):