Noutăţi

„Ce-ar fi dacă aș lua-o din nou de la capăt?” – Formare de formatori (TOT)

„Ce-ar fi dacă aș lua-o din nou de la capăt?” – Formare de formatori (TOT)

La 12-13 mai, 45 de participanți din 30 comunități rurale din Republica Moldova (reprezentanți ONG, tineri lideri, reprezentanți APL, specialiști de tineret) au participat la un training de dezvoltare a capacităților (Formare de formatori), organizat la Chișinău de către Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

Timp de 2 zile, participanții au avut parte de instruiri, au făcut cunoștință unii cu alții, au învățat, au lucrat în grup, au avut ocazia să socializeze, să petreacă interactiv timpul și să planifice activitățile pentru vară.

În prima zi a trainingului participanții au vorbit despre succesele și eșecurile în activitatea lor cu tinerii din mediul rural, revitalizarea grupurilor de inițiativă, lucrul efectiv într-o echipă și lecțiile învățate în procesul de împuternicire a tinerilor din mediul rural.

„Formarea de formatori a fost o experiență frumoasă, utilă atât în plan profesional, cât și în viața de zi cu zi. Am avut parte de o atmosferă foarte colorată şi relaxantă, cu multe jocuri și învăţare prin practică. Pe parcursul a două zile, am învăţat «cum să ne folosim de oglinzile retrovizoare» pentru a trage concluzii din succese și eșecuri, «cum s-o luăm din nou de la capăt» pentru a forma și a consolida grupurile de inițiativă din comunitățile rurale, «cum să lucrăm efectiv și interesant într-o echipă».” – Veronica Garbuz, ONG Moștenitorii, or. Bălți.

„De la acest training am plecat cu gândul că trebuie să aplicăm în localități sinergia și să căutăm cele mai fresh idei de menținere a grupului de inițiativă. Trebuie să progresăm, să înaintăm și să ieșim pe scară mai largă. Să ne implicăm la maxim și să nu mai repetăm greșelile comise. Am învățat că fiecare eșec este un pas înainte și că discutând cu oricine îți vin idei tot mai inovative și bine de pus în aplicare pentru dezvoltarea tinerilor în mediul rural.” – Tatiana Tronciu, ONG AZI, or. Cahul.

În cadrul celei de a doua zi, participanții au învățat instrumente de dezvoltare și menținere a grupului de inițiativă prin activități de teambuilding, au elaborat un plan de acțiuni personal pentru vară – element de follow up pentru împuternicirea tinerilor și au discutat despre Hackathon-ul tinerilor care va fi organizat în luna august.

n-233-1

„Cel mai mult din acest training mi-a plăcut că m-am simțit ascultată și luată in seamă. Am revenit în sat motivată și cu multe idei noi. Am învățat că tinerii au multe idei însă în același timp au nevoie de susținere, uneori de susținere morală. Cred că acest training m-a ajutat să mă dezvolt și să pot aduce informații noi în sat, să ajut și tinerii noștri să se dezvolte.” – Gabriella Moraru, membru al grupului de inițiativă s. Lingura, rn. Cantemir.

„În cadrul celor 2 zile am avut parte în primul rând de o atmosferă prietenoasă, ce m-a făcut să mă simt confortabil și liber. Au fost abordate subiecte actuale unde am avut posibilitatea să interacționez cu alți participanți și să facem un schimb de opinii și experiență. Trainerii au găsit un mod de predare atractiv, de la care am primit un val de energie pozitivă. A fost o experiență unică pentru mine.” – Iulia Gore, lider grup de inițiativă, s. Varnița, rn. Anenii Noi.

„Nu am putut să nu observ faptul că tinerii mai întai de toate își doresc interacțiune, socializare, vor sa fie auziți. Anume acest lucru am încercat să oferim în aceste 2 zile de training. Evaluările tinerilor arată că misiunea noastră a fost îndeplinită.” – Ruslan Stânga, expert Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

La revenirea în comunitățile lor, participanții la training vor împărtăși cunoștințele acumulate cu membrii grupurilor de inițiativă, reprezentanții APL și împreună vor elabora un plan de acțiuni pentru vară care va răspunde obiectivelor din strategia de dezvoltare a tinerilor privind împuternicirea tinerilor din mediul rural.

De menționat că vârsta medie a tinerilor prezenți la training a fost 21 ani, iar vârsta medie a totalului de participanți a fost 28 ani.

Activitatea face parte din cadrul proiectului Împuternicirea tinerilor din Republica Moldova (YEP) implementat de iRi în parteneriat cu GLCAP, USA Ohio cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):