Noutăţi

Oportunități de dezvoltare pentru tineri: „Jurnalismul în mediul rural”

Oportunități de dezvoltare pentru tineri: „Jurnalismul în mediul rural”

În cadrul proiectului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)”, 2 grupuri de inițiativă din comunitățile Beșalma și Dezghingea, UTA Găgăuzia, implementează 2 mini-proiecte la nivel local care vizează dezvoltarea abilităților și competențelor tinerilor în domeniul jurnalismului. Scopul principal al proiectelor este ca tinerii să învețe să colecteze și să ofere publicului informații de încredere, să distingă informațiile false de cele reale, și, de asemenea, să creeze propria lor platformă de informare, care va acoperi diverse știri despre și pentru tineri. La curs tinerii vor învăța să filmeze cu telefonul mobil, să monteze, să scrie articole și să înregistreze reportaje tematice.

Primele traininguri au fost dedicate genurilor jurnalistice:

  • tinerii au învățat să intervieveze, să găsească idei și subiecte interesante pentru reportaj, au învățat să construiască structura știrilor și chiar au încercat să-și creeze propriul material de știri;
  • tinerii s-au familiarizat cu activitatea jurnalistului în echipă cu un cameraman şi redactor, ce sunt ştirile, de unde să obţină ştiri, cum să găsească istorii interesante, cum să scrie istoriile și cum să le editeze, e este un reportaj, ce sarcină îndeplinește un reportaj și din ce componente constă un reportaj.

„Cel mai mult mi-a plăcut lucrul în echipă, cred că a fost cea mai atractivă parte. La partea practică am aplicat cunoștințele ce țin de etape, structuri ale reportajului și a știrii. Formatorii au venit cu exemple ce au consolidat perceperea despre reportaj și știre.” – Iliaida Hadjî, membru grup de inițiativă, s. Dezghingea, UTA Găgăuzia.

Pentru următoarele întâlniri, tinerii au ca temă pentru acasă elaborarea unui filmuleț pe un subiect ce îi interesează pe tineri în comunitate.

Autorităților publice locale sunt deschise și susțin inițiativele tinerilor consolidând astfel parteneriatul.

Amintim că în cadrul proiectului YEP sunt implicate 30 grupuri de inițiativă de tineri din 30 comunități rurale care implementează 30 mini-proiecte la nivel local având ca scop final crearea unor comuități prietenoase tinerilor.

Activitatea este parte a programului „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)” implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) și ONG GagauzMediya la nivel local în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, SUA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.