În perioada 4-6 iulie, 2023, Institutul pentru Inițaitive Rurale (iRi) a organizat Academia de vară pentru tineri la Chișinău, cu participarea a peste 70 persoane (specialiști de tineret, consilieri locali, tineri lideri), dintre care 55 au fost tineri din 25 comunități rurale, cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani.
De data aceasta, subiectele abordate în cadrul Academiei de vară pentru tineri s-au focalizat pe sustenabilitatea grupurilor de inițiativă din comunitățile rurale, împuternicirea liderilor locali, dezvoltarea politicilor de impact pentru tineri, dar și planurile tinerilor pe vară.
Cu mai multe mesaje de salut și încurajare a tinerilor au venit reprezentanți ai autorităților centrale și locale.
„Pe parcursul vieții noastre învățăm mai multe lecții. A învăța o lecție înseamnă a putea aplica în practică niște lucruri ca să-ți asiguri propria performanță, ca să faci lumea ta și lumea din jurul tău mult mai frumoasă. Voi, tinerii sunteți puterea și motorul care puteți mișca lumea, dar pentru asta este nevoie să acționați. Vă încurajez ca pe parcursul Academiei de vară să reușiți să vă creionați viziunea viitorului vostru personal, a viitorului localității în care trăiți și să învățați cum să acționați…” – dna. Valentina Chicu, Consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul educației și cercetării.
„Sunt foarte puține organizații în RM care au ca target să lucreze cu comunități rurale, deoarece a lucra în comunități rurale este cea mai mare provocare și voi v-ați asumat asta. Unul din lucrurile cele mai importante este să ajungem și la tinerii mai puțin activi, cu mai puține oportunități, iar în cadrul Academiei vă urez să învățați de la egal la egal, iar când mergeți în comunitățile voastre să creați modele și să inspirați și alți tineri.” – Dl. Ion Donea, directorul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activităților de Tineret
„Respect pentru tinerii de la sate. Eu știu că vouă vă este mai greu să vă informați, să vă implicați, să aplicați la proiecte, să aveți activități interesante. Vă încurajez să rămâneți tot atât de activi până plecați din sat, iar după aia să investiți înapoi în satul de unde ați plecat.” – Dna. Tatiana Seredenco, Vicepreședintele raionului Cahul
Timp de 2,5 zile tinerii au lucrat pe grupe și în mod interactiv, învățând și aprofunzînd cunoștințele în durabilitatea grupurilor de inițiativă în cele 30 comunități din mediul rural. Cunoștințele acumulate le vor permite tinerilor să continue activitatea în cadrul grupurilor de inițiativă într-o manieră mai independentă. Tinerii au avut oportunitatea să socializeze și să-și facă prieteni din alte comunități participante în cadrul Academiei.
Invitații-traineri din România, Ioana Șerban, fondatoarea Rise and Shine Youth Association și Victor Cătălin Toma, președintele Asociației Dezvoltare Activă, coordonator programul European Youth Village le-a povestit tinerilor participanți despre instrumente de impact pentru împuternicirea tinerilor din mediul rural și despre modele sustenabile de organizare comunitară și autoguvernare a tinerilor din România, SUA și alte țări.
În sesiunea de încheiere a evenimentului a participat și Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, E.S. Kent D. Logsdon. În cadrul spațiului de discuții, dl. Ambasador a evidențiat importanța implicării civice a tinerilor, prioritatea politicilor de tineret în zonele rurale și susținerea vectorilor și oportunităților europene. De asemenea, dl. Logsdon a înmânat participanților certificatele de graduare și le-a urat tinerilor succes în activitatea lor anterioară.
Reveniți în comunitățile lor, tinerii participanți urmează să organizeze întâlniri cu ceilalți membri din grupul de inițiativă pentru a împărtăși din experiența de la Academia de vară și să inițieze discuții cu aleșii locali referitor la bugetul tinerilor pentru anul 2024.
Programul YEP se implementează în RM din anul 2020 implicând anual 1000 tineri din 30 comunități rurale. Activitatea face parte din cadrul proiectului Împuternicirea tinerilor din Republica Moldova (YEP) implementat de iRi în parteneriat cu GLCAP, USA Ohio cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA.