Noutăţi

Tânărul se face auzit: un eveniment marca IntegrACT

Tânărul se face auzit: un eveniment marca IntegrACT

La 6 octombrie, 2023, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat un training axat pe dezvoltarea capacităţilor tinerilor (lideri grupuri de inițiativă, tineri specialiști, consilieri locali, ONG-uri din sectorul tineret) în materie de storytelling (modul de a prezenta/povesti o istorie din comunitate).

Activitatea a avut loc la Chișinău și a reunit un număr de 45 persoane reprezentând 43 comunități rurale (din 20 raioane), toate comunități-absolvente ale celor 6 ediții a Programului de susținere a tinerilor IntegrACT și YouthACT.

Organizația noastră a remarcat existența unui set de bune practici în domeniul implementării politicilor publice de tineret la nivel local, a unor istorii de succes din domeniul tineret, dar care din anumite motive nu sunt diseminate larg și prin urmare tinerii, organizațiile de tineret, societatea în general nu beneficiază de aceste istorii la maxim. În acest sens, scopul acestui training a fost să instruim cele 43 comunități-partenere să comunice corect și strategic prin intermediul instrumentului de „storytelling”.

„În mediile rurale prezența media este extrem de slabă, iar cazurile de succes, cu regret, nu reprezintă «știri fierbinți» și nu ajung a fi diseminate. Despre aceste bune-practici la nivel local se cunoaște FOARTE puțin. Proiectul «IntegrACT GO» are drept scop să asiste tinerii în procesul de diseminare a realizărilor (fie și foarte mici) din comunitățile rurale din domeniul tineret.” – Tatiana Coșuleanu, director executiv iRi.

n-243-2

„Atunci când grupul nostru de inițiativă de tineri, am îndrăznit să batem la ușa Primarului, am înțeles că, primăria este partenerul nostru. Noi nu am vrut să încurcăm, dar să ne implicăm în dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local.” – Cristina Rața, absolventa IntegrAct 2022, s. Cărbuna, rn. Ialoveni.

„Împreună cu tinerii ne-am așezat la o masă de discuții și am creat o listă de activități pe care anume ei le doresc și nu cele impuse de mine sau de factorii de interes. Planul de activități bine gândit, cu persoane responsabile, termeni de referință foarte repede a dat primele roade. Văzând rezultatele obținute, tinerii au început a se implica și mai mult.” – Mariana Bruma, facilitatorul regional Nord.

Expertul invitat, dl. Ruslan Stânga, a prezentat o serie de modele de storytelling, inclusiv modelul lui Steve Clayton (folosit de șeful story-telling de la Microsoft): Oameni, Loc (împrejurări), Imagini (ce reprezintă + amplifică istoria), Personal (inima autorului), Platforma potrivită.

Tinerii noștri zic că le-a plăcut. Noi, iRi, bucuroși și împliniți! 😄

n-243-map-small

La revenirea lor acasă, tinerii urmează să scrie propriile lor istorii de succes care vor fi circulate și promovate pe rețelele de socializare, inclusiv pe platformele primăriilor și consiliilor raionale și mai ales mass-media locală/națională.

Activitatea face parte din cadrul proiectului „IntegrAct GO: tineri din mediu rural diseminează istorii de succes din sectorul tineret”, implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret, prin intermediul Programului de granturi 2023, cu contribuții din partea Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul GLCAP.

Albumul de fotografii de la eveniment îl puteți vedea accesând pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi):