Noutăţi

20 de ani de la înființare

20 de ani de la înființare

La 14 decembrie, 2023, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a marcat două decenii de activitate. Cu ocazia aniversării, echipa organizației, alături de invitații săi, primari, consilieri, membri ai grupurilor de inițiativă, ONG-uri din toată țara și oaspeți din Statele Unite ale Americii, s-au adunat ca în sânul familiei, pentru a sărbători succesele celor 20 de ani de muncă.

„Mă emoționează faptul că toți oaspeții care i-am invitat, oamenii cu care am lucrat au considerat acest eveniment important, și-au lăsat acele activități de bază pe care le au și au venit să ne felicite, să se bucure împreună cu noi. Cu ajutorul Dvs. și a partenerilor noștri de dezvoltare am reușit să ajungem în 132 localități din 29 de raioane a țării. Nu știu e puțin sau e mult – dar am făcut ce am putut ca să schimbăm în bine țara noastră. Sunt sigură, că acum 20 ani mai târziu comunitățile noastre, țara noastră este la un alt nivel de dezvoltare. Și asta datorită Dvs. Vă mulțumesc!..” – a declarat Tatiana Coșuleanu, director executiv al Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi), în discursul său de deschidere.

Întregul discurs al Tatianei poate fi citit aici.

Primul proiect al Institutului pentru Inițiative Rurale a fost finanțat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii, acum 2 decenii, iar sprijinul pentru activitatea iRi în comunitățile rurale a continuat până în prezent!

„Suntem foarte încântați pentru că am colaborat cu iRi pe toată perioada existenței sale. Am lucrat împreună de la început, din 2003. Sunt mândru că am putut lucra împreună, pentru că este o organizație care se concentrează pe acțiuni și impact pe termen lung. Am văzut în comunitățile în care au lucrat, chiar și după ce proiectele s-au încheiat, cetățenii rămân implicați, grupurile care s-au creat datorită iRi rămân active, de aceea suntem bucuroși să vedem impactul pe care l-au avut în comunitățile din Moldova, de la nord la sud.” – Ehsan Aleaziz, ofițer politic, Ambasada SUA în RM.

În cei 20 de ani de activitate, iRi a reușit să dezvolte mai multe parteneriate și colaborări la nivel local, iar impactul lor se simte și astăzi.

„E un sprijin foarte bun pentru primăriile care vor să arate transparență, primăriile care vor să aibă o colaborare deschisă cu cetățenii, și care ar vrea să mobilizeze comunitățile lor.” – Constantin Cecoi, primarul satului Cărbuna, rn. Ialoveni.

„iRi reprezintă un motoraș care ne-a pus în funcțiune, cu care am lucrat și ne-am dedicat copiilor, am afânat mai multe creierașe, s-au realizat o serie de activități comunitare, copiii au crescut cu proiectele implementate de iRi.” – Nadejda Dobânda, primul partener al iRi în 2003, în comunitatea Zîrnești, rn. Cahul.

„Cu ocazia acestei aniversări, aș dori să urez iRi să nu se oprească aici, să continue să implementeze proiecte sociale importante pe întreg teritoriul țării, cât mai multe comunități să fie implicate.” – Galina Capsomun, secretara Consiliului Local, s. Gaidar, UTA Găgăuzia.

„Aniversarea de 20 de ani e așa o perioadă în care parcă ai multe realizări, dar în același timp ai multe idei. Cred că am dori iRi să găsească o nișă și spațiu nou în care să fie multe provocări.” – Serghei Mihailov, organizația Beginning of Life, Chișinău.

În continuare, iRi va face exact același lucru, poate un pic diferit – având în vedere lecțiile învățate pe parcursul la 2 decenii, dar și având în vedere noua pasiune: dezvoltarea rurală holistică a RM.