Noutăţi

20 de ani de la înființare: discursul de deschidere al dnei. Tatiana Coșuleanu, director executiv al iRi

20 de ani de la înființare: discursul de deschidere al dnei. Tatiana Coșuleanu, director executiv al iRi

Stimați prieteni, dragi parteneri,

În numele Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi), dar și personal, Vă mulțumesc mult pentru că sunteți alături de noi în aceste momente speciale și destul de emoționante pentru noi – cea de-a 20-a aniversare a organizației noastre.

Vă mulțumesc enorm că v-ați făcut timp, că ați făcut un efort pentru a ajunge aici – unii de la sute de km depărtare. Apreciez asta atât de mult, ne simțim onorați și apreciați. Vă mulțumesc!

Ce să vă zic, anii au trecut repede – 20 de ani și mai sunt atâtea de făcut…

Fără îndoială, iRi a avut parte de multe succese și victorii, dar au fost și greșeli, eșecuri, dezamăgiri. Acum după 20 ani vedem asta mult mai clar. Dar ce mă bucură, ce ne bucură pe noi toți ca și organizație, e că împreună cu Dvs., an de an, am realizat MULT mai mult decât ne-am propus.

Mi-aduc aminte de primele începuturi; făceam ce știam și cum puteam fără să realizăm că ceea ce făceam era de fapt dezvoltare comunitară, dezvoltare rurală, dezvoltarea comunităților locale în general…

Cine știa pe atunci – acum 20 ani – ce fel de mâncare este dezvoltarea comunitară, de dezvoltare rurală nici nu mai zic. Noi am descoperit acest subiect acum câțiva ani… și încă învățăm

Am învățat și continuăm să învățăm din mers pentru că ce facem noi nu se învață în scoli și universități – deși cred că ar trebui. Am învățat împeună cu Dvs., comunitățile noastre partenere și sperăm că nu v-ați supărat atunci când am greșit sau v-am dat vre-un sfat care până la urmă nu s-a dovedit a fi bun.

Cu ajutorul Dvs. și a partenerilor noștri de dezvoltare am ajuns în 132 localități din 29 de raioane a țării. Nu știu e puțin sau e mult – dar am făcut ce am putut ca să schimbăm în bine țara noastră. Sunt sigură, că acum 20 ani mai târziu comunitățile noastre, țara noastră este la un alt nivel de dezvoltare. Și asta datorită Dvs. Vă mulțumesc!

Pe parcursul a 20 ani am implementat peste 60 de proiecte locale și naționale în valoare de milioane de lei – fonduri atrase de noi din afară și cheltuite aici în RM. Peste 90% din proiectele noastre le puteți găsi și pe site-ul nostru www.iri.md. Vrem să ne împărtășim cu experiențele noastre cu alți colegi și activiști.

Suntem mândri că am putut contribui la crearea unor politici publice locale și centrale, la formarea profesională a sute de lideri care și-au continuat activitatea în sferele lor de influență.

Am forjat modele de intervenție, și mai nou, am demarat un program de cercetări și analiză în domeniile conexe procesului de dezvoltare rurală – ceva ce ne pasionează și obligă să continuăm.

Deși nu suntem din mediul de afaceri am contribuit semnificativ – așa cum o fac antreprenorii – cu taxe de ordinul sutelor de mii anual. În mod normal nu ar fi trebuit să fie așa, dar sperăm ca lucrurile să se schimbe.

Sper că statul Republica Moldova apreciază nu doar ceea ce am făcut împreună cu Dvs. în materie de dezvoltare comunitară – dar și aportul nostru și a altor colegi de-ai noștri din societatea civilă la formarea bugetului țării, la reziliența sistemului de asigurări sociale, la formarea de cetățeni responsabili – asta fiind poate cea mai mare realizare a noastră.

Nu voi da cifre privind numărul de beneficiari și proiecte. O fac intenționat, din modestie. Cifrele le știți Dvs., le găsiti in rapoartele noastre anuale… Ce este cert e că împeună cu Dvs. și cu multă altă lume bună am arătat în fapte dragostea și devotamentul față de țara noastră așa cum am putut și știut, așa cum ne-au șoptit convingerile.

Nu am putut sta indiferenți nici la criza cauzată de războiul din Ucraina. Așa a apărut programul MEET. Lucrăm cu drag cu copii și părinți din Ucraina. Și aici facem ce putem pentru că ce poți face, ce poți zice părinților și copiilor care au acasă un război… Avem parteneri în mai multe raioane, încercăm să facem viața persoanelor strămutate din Ucraina mai bună. Sper că ne reușește.

Pe final, vreau să mulțumesc tuturor partenerilor care au crezut în noi și ne-au dat un credit de încredere pe parcursul a 2 decenii:

În primul rând partenerilor din cele 132 comunități: lideri de opinie, ONG-ri, profesori, primari, consilieri, și alți reprezentanți ai autorităților publice locale, cetățeni simpli, dar și antreprenori care au avut curajul să răspundă invitației noastre de a se implica în procesul de transformare comunitară.

Un mulțumesc aparte este pentru donatorii noștri, cei care au crezut în noi și au finanțat inițiativele noastre.

Vreau să mulțumesc Ambasadei Statelor Unite ale Americii și Guvernul American – cei mai fideli susținători ai noștri. Apropos – primul nostru proiect a fost finanțat de Ambasada Americii. Cu ei am început lucrul. Mulțumim mult!

Mulțumim și Fondului Global pentru Copii, Great Lakes Community Action Partnership, Fundației Liechtenstein LED, Ambasadei Norvegiei, Canadei, Delegației Uniunii Europene, People in NEED, Black See Trust, Consiliului Europei și alți parteneri valoroși – toți sunt menționați în rapoartele noastre anuale.

Mulțumim și Ministerului Educației și Cercetării pentru un parteneriat durabil, deja de 6 ani. Așa a apărut programul IntegrACT.

Vreau să mulțumesc și partenerilor noștri media care au avut interes în reflectarea subiectelor conexe dezvoltării rurale și au oferit acoperire media evenimentelor și proiectelor noastre: TVR Moldova, Jurnal TV, Vocea Basarabiei, Europa Liberă, Moldova 1 și Realitatea TV care este și partenerul media al evenimentului de astăzi.

Mulțumim și gazdei din această seară, hotelul Radisson Blu, pe durata acestor ani am organizat aici o serie de evenimente și am avut o colaborare frumoasă.

Probabil vă întrebați – ce urmează după?

În continuare, ne propunem să facem exact același lucru, poate un pic diferit – având în vedere lecțiile învățate pe parcursul la 2 decenii, dar și având în vedere noua noastră pasiune: dezvoltarea rurală holistică a RM.

Deși suntem a 2-a cea mai rurală țară din Europa, nu avem deocamdată un concept de țară ancorat în această realitate. Sperăm să putem definitiva acest proces – să punem în centrul ecuației omul de la sat, servicii de calitate la sat, oportunități și tot ce înseamnă o viață decentă în mediul rural.

Ne propunem să consolidăm programul ReThink Rural Moldova – care este un program complex. Pe de o parte, ne propunem să sensibilizăm factorii de interes despre tot ce înseamnă dezvoltarea rurală holistică, iar pe de altă parte chiar să promovăm proiectele de dezvoltare rurală. Adică, să implementăm propriile noastre recomandări. Că altfel ne temem că doar vom vorbi și lucrurile nu vor merge bine

Urmează să relansăm programul „Elevul cu cea mai mare creștere academică” care presupune încurajarea efortului de îmbunătățire a performanței academice. Deci vom premia efortul elevilor, nu doar notele sau media anuală.

Evident, vom continua cu proiecte ce promovează guvernanța locală și alte programe conexe îmbunătățirii calității vieții de la sat. Va fi interesant și vă invităm să fiți și în continuare alături de noi.

Pe final de final:

Dacă vreți sa ne susțineți, avem un buton cu DONEAZĂ pe site-ul nostru. Vom aprecia din inimă orice susținere. Mulțumesc tuturor care au redirecționat 2% pentru activitatea iRi, datorită acestor resurse este posibil să relansăm acum programul Educație Plus.

Vă mulțumesc! Și Vă doresc o seară minunată!