Proiecte

ReGândește Moldova Rurală

ReGândește Moldova Rurală

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova va implementa în perioada iunie 2021 – iulie 2022 proiectul „ReGândește Moldova Rurală” care va schimba/actualiza percepția și conceptul despre dezvoltarea rurală în Moldova în vederea încorporării și instituționalizării cooperării dintre APL și grupurile civice locale.

Proiectul va invita reprezentanți ai societății civile, Guvernului și alți actori să adopte o înțelegere mai largă a dezvoltării rurale, în special în ceea ce privește cooperarea cu societatea civilă și cetățenii locali, creând în același timp oportunități pentru comunitățile locale și regionale (ONG-uri, grupuri profesionale, oficiali guvernamentali, primării, birouri de dezvoltare regională și experți) pentru a interacționa și a dezbate această temă.

iRi consideră că promovarea rezilienței rurale de calitate trebuie făcută într-un mod participativ, prin încorporarea unui element robust de abilitare a cetățenilor în toate etapele procesului de dezvoltare. Vor fi prezentate exemple din UE și SUA.

Mai exact, proiectul va permite, prin instruire, dialog și date bazate pe dovezi, unui număr de factori de interes relevanți să devină capabili să depășească actualul concept tradițional îngust de dezvoltare rurală, așa cum este acum în Moldova și să vină cu o abordare mai holistică a politicile de dezvoltare rurală.

Proiectul va oferi înțelegeri specifice situațiilor actuale și va prezenta o serie de recomandări politicilor existente de dezvoltare rurală (referindu-se în principal la dezvoltarea regională și dezvoltarea agrară) și va oferi atât spațiu, cât și expertiza necesară pentru un astfel de dialog care poate schimba situația.
Proiectul va implica tineri, femei și minorități etnice și NU va duplica niciunul dintre proiectele actuale cunoscute.

Scopul proiectului:

Scopul proiectului „ReGândește Moldova Rurală” este de a schimba percepția și conceptul despre dezvoltarea rurală în Moldova, astfel încât aceasta să-și servească mai bine cetățenii din mediul rural.

Obiectivul va fi atins prin permiterea (prin instruire, dialog și date bazate pe dovezi) factorilor de interes relevanți (atât reprezentanți ai societății civile, cât și reprezentanți ai guvernului), astfel încât aceștia să poată trece dincolo de actualul concept tradițional îngust de dezvoltare rurală, așa cum este acum în Moldova și să vină cu politici și practici mai oportune de dezvoltare rurală care să ducă la cetățeni împuterniciți și la îmbunătățirea calității vieții.

Toate comunicate de presă pentru acest proiect