Noutăţi

Comunicat de presă

Comunicat de presă

La 12 octombrie 2012 Institutul pentru Inițiative Rurale a organizat în or. Chișinău cursul de instruire cu tema „Dezvoltarea capacităților pentru activștii pro-romi”. Activitatea care a reunit 15 activiști romi din toată țara (raioanele Hîncești, Comrat, Drochia, Anenii-Noi, Soroca, Călărași) face parte din o serie de 9 sesiuni complexe menite să motiveze și să instruiască activiști locali despre cum să scrie un proiect pentru comunitatea lor în următoarele 4 luni.

În cadrul primei sesiuni a trainingului a fost prezentat conceptul scrierii de proiect per ansamblu precum și elementele de bază a proiectului: problema, scopul și obiectevele de proiect. Organizatorii au pus un accent special pe crearea unei atmosfere favorabile, libere, interactive și non-formale pentru participanții trainingului în scopul eficientizării lucrului participativ. Pe lîngă informațiile teoretice participanții au fost antrenați în grupuri mici de lucru în care le-a fost propus să exerseze asupra unei încercări de a fixa scopul, obiectevele și activitățile unui eventual proiect. Participanții acestei prime sesiuni de lucru s-au ales și cu „o temă de acasă” care urmează a fi prezentată în cadrul următorului training.

Pe finalul primei sesiuni participanții au semnalizat despre necesitatea continuă de a dezvolta capacitățile de scriere de proiect venind cu propuneri și sugestii privind activitatea ulterioară.

Pentru următoarea sesiune de dezvoltare a capacităților pentru activiștii pro-romi a fost stabilită cercetarea întrebării precum „Vreau să scriu un proiect: ce să fac?” preconizată pentru a avea loc luna viitoare.

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Dezvoltînd politicele publice pro-Rome în Moldova: creșterea nivelului de înțelegere și dezvoltarea capacităților”, inițiativa implementată de Institutul pentru Inițiative Rurale cu suportul Open Society Institute, Budapesta.