Noutăţi

Școala de vară – 2015: „Mă interesează, îmi pasă și vreau să fac o schimbare!”

Școala de vară – 2015: „Mă interesează, îmi pasă și vreau să fac o schimbare!”

Pentru al nouă-lea an consecutiv Institutul pentru Inițiative Rurale organizează școli de vară interactive de educație civică pentru copii și tineri din comunități dezavantajate din Republica Moldova.

Școlile de vară au avut loc în perioada 8-14 iunie 2015 în 3 localități din nord, centru și sudul țării: comuna Zîrnești, raionul Cahul, satul Gribova, raionul Drochia, satul Minjir, raionul Hîncești și au implicat circa 60 de copii, majoritatea venind din comunități compact populate de cetățeni de proveniență romă.

Scopul școlilor de vară a fost creșterea capacităților de comunicare interetnică prietenoasă și responsabilitatea civică, dezvoltarea capacităților de leadership, lucrul în echipă, dezvoltarea abilităților gîndirii critice, precum și alte capacități care contribuie la formarea unei persoane integre în societate.

Tema Școlii de vară din acest an a fost: „Mă interesează, îmi pasă și vreau să fac o schimbare!”. Una din activitățile apreciate de copii a fost: „Ce pot face eu ca să schimb societatea spre bine?”, în care copiilor le-a fost propus să reflecteze asupra schimbărilor din comunitate și cum o pot face în viitor.

Aceste activități au dovedit încă o data că copiii prin participare comună și interacțiune își pot depăși prejudecățile și indiferent de proveniența lor etnică pot petrece timpul împreună, pot fi parteneri de echipă și prieteni.

Aceste activități au fost organizate de Institutul pentru Inițiative Rurale în cadrul Programului de Incluziune Socială al Centrului de Resurse şi Consultanţă „Ograda Noastra” cu susținerea generoasă a Fondului Global pentru Copii, Washington, D.C. și Fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în Republica Moldova, precum și voluntarii iRi Gabriela Chirilă și mediatorii comunitari din localitatea Gribova, raionul Drochia, și Mingir, raionul Hîncești (Angela Radiță și Valeriu Căldăraru).