Noutăţi

Capacitatea de a se mobiliza, curiozitatea și entuziasmul – primul test de autenticitate al oricărui grup de inițiativă civică local

Capacitatea de a se mobiliza, curiozitatea și entuziasmul – primul test de autenticitate al oricărui grup de inițiativă civică local

Una din noile provocări ale Institutului pentru Inițiative Rurale (iRi) este să sprijine grupurile de inițiativă nou-formate, să le ajute să devină ancorate în comunitate și nu doar în vre-un anumit proiect. Din analizele efectuate pe parcursul mai multor luni, echipa iRi a remarcat anumite riscuri reale în acest sens, fapt pentru care s-a mobilzat pentru a fortifica rețeaua de 36 grupuri de inițiativă coordonate de iRi din întreaga țară.

În cadrul proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) sprijină un număr de 20 de grupuri de inițiativă din 20 de comunități ale Republicii Moldova.

Săptămîna trecută (8-10 aprilie) Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a mai vizitat două comunități partenere, s. Lozova, r-nul Strășeni și s. Parcani, r-nul Călărași. La întîlnire, echipa iRi a avut ocazia să discute cu grupul de inițiativă de tineri despre activitățile, pe care le organizează la ei în comunitate, și despre dificultățile, cu care se confruntă.

Subiectele de cel mai înalt interes pentru tineri au fost legate de consolidarea unui spirit de echipă, cooperarea grupului de inițiativă cu APL, agenți economici, dar și despre cine este și ce calități trebuie să posede un facilitator comunitar sau lider.

Tinerii au fost foarte ingenioși, creativi, inspirați și motivați.

„Un lider este o persoană, care motivează, este responsabil, creativ și plin de energie. El este asemenea unui copac, care crește și înverzește, frunzele fiind echipa lui”. – Mihaela, tînără activă din s. Lozova.

„Liderul nu poate exista fără echipă și vice-versa. El își dezvoltă calitățile sale rînd pe rînd, precum petalele florilor care înfloresc pe rînd”. – Anastasia, tînără realistă din s. Lozova.

„Liderul devine prin atitudinea lui, felul cum se manifestă. El merge braț la braț cu echipa sa și investește în ea, creează alți lideri pentru continuitate”. – Simion, tînăr ambițios din s. Lozova.

La Parcani, întîlnirea a avut loc în școala primară – singura instituție publică din localitate. Am discutat cu dna. Natalia, mediator comunitar local, despre provocările cu care se confruntă grupul de inițiativă.

„Avînd doar școala primară în localitate, tinerii sunt nevoiți să meargă la gimnaziu în comunitatea vecină Răciula, astfel întîlnirile cu grupul de inițiativă de tineri devin mai dificile”. – Dna. Natalia, mediator comunitar, s. Parcani.

„Comunitatea se întîlnește mai mult la sărbătorile din sat, la hram, de Sărbătoarea Paștelui”. – Victoria, tînără din s. Parcani.

Scopul vizitelor, atît în Lozova, cît și în Parcani, a fost să oferim asistență grupurilor de inițiativă locale de tineri, să participăm la consolidarea lor și să motivăm în continuare inițiativele în comunitate.

„Cu o persoană nu poți face o echipă. Un grup de inițiativă puternic este format din mai multe persoane, care se pot mobiliza, au dorință și entuziasm pentru a face ceva voluntar pentru comunitatea sa”. – Elena Țurcan, coordonator programe iRi.

Datorită faptului că în s. Lozova locuiesc peste 6 000 de locuitori, iar în s. Parcani – mai puțin de 600, numărul de tineri implicați în activitățile din s. Parcani este mult mai mic. În comparație cu prima comunitate, s. Parcani are nevoie de mai mult sprijin și asistență din partea iRi pentru a întări și motiva grupul de inițiativă local de tineri.

Acest eveniment este parte a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” implementat de Reprezentanța Fundației Elvețiene Terre des Hommes Moldova (Tdh), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.